Ermeniler Osmanlı’yı sırtından hançerledi.

Ermeniler Osmanlı’yı sırtından hançerledi.
Çanakkale deniz ve kara savaşlarını İtilaf Devletlerinin komutanı İngiliz General Hamilton ve Harbiye Nazırı Churchill’in sözlerinin özetlediğini ifade eden...

Dr. Mustafa Çalık, Türk askerindeki inanç, ideal, heyecan, milli ve manevi ruh Çanakkale’nin geçilemeyeceğini tüm Dünya’ya göstermiştir.”dedi

 

İlkadım Kent Konseyi ve İlkadım Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü organizasyonu ile Samsun’a gelen Dr. Mustafa Çalık, verdiği  konferansında 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları, 1915 Sözde Ermeni Soykırımı, Sarıkamış ve Balkan Savaşlarını anlattı.

 

Samsun’a üçüncü kez geldiğini ülkenin çeşitli illerinde konferans ve söyleşilerde bulunduğunu söyleyen Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Müdürü Dr. Mustafa Çalık,  Balkan Savaşlarından yenilgiyle çıkan Osmanlı’nın yorgun ve güçsüz bir orduya sahip olduğunu düşünen İtilaf Devletlerinin denizden İstanbul’a üç günde ulaşabileceklerini zannederek Çanakkale büyük bir direnç gördüklerini kaydetti.

 

ÇANAKKALE ANADOLU’NUN KADERİNİ ETKİLEMİŞTİR

Anadolu topraklarının kaderini etkileyen Çanakkale Savaşları dünya savaş tarihinin seyrini değiştirdiğini ifade eden Dr. Mustafa Çalık, “Türk askerindeki inanç, ideal, heyecan, milli ruh Çanakkale’nin geçilemeyeceğini İtilaf devletlerinin komutanı İngiliz Generali Hamilton, ‘-Dünyada hiçbir ordu bu kadar sürekli ayakta kalamaz. Çok mükemmel komuta edilen ve cesaretle dövüşen Türk ordusuna karşı savaşıyoruz. Bizi Türklerin maddi gücü değil, manevi gücü mağlup etmiştir. Çünkü onların atacak barutu bile kalmamıştı. Fakat biz gökten inen güçler ile mücadele ettik.’ sözleriyle ifade etmiştir.  Yine mağlup olduğu için mahkeme heyetinin karşısına çıkan İngiliz Harbiye Nazırı (Deniz Bakanı) olan Churchill, ağır sorgular karşısında iyice daraldığı vakit şöyle haykırmıştır: "Anlamıyor musunuz, biz Çanakkale'de Türk'lerle değil, Allah ile harp ettik! Tabii ki yenildik...”  Çanakkale Savaşı’nın maddi gücünden önce manevi gücü vardır. İşte bu iman, inanç ve milli ruh istiklalimizi koruyarak istikbalimize temel atmıştır.”dedi.

 

“ERMENİLER OSMANLIYI SIRTINDAN HANÇERLEDİ”

Çanakkale’yi üç günde geçerek İstanbul’u işgal edeceklerini zanneden İtilaf devletleri ile mücadele eden Osmanlı ordusu Anadolu’da cephe gerisinde Ermeni çeteleriyle uğraştığını söyleyen Dr. Mustafa Çalık, “ 1. Dünya savaşında birçok cephede mücadele eden Osmanlı devleti, Taşnak ve Hınçak Ermeni Çeteleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Türk köylerinde yaşlı erkek-kadın, çocuk demeden zulüm ve işkenceler yapmaktaydı. Cephede İtilaf Devletleriyle savaşan Osmanlı içeriden hançerleniyordu. 1915 yılında yapılan tehcir bir soykırım değildir. Cephe gerisini kontrol altına almak için yapılmıştır.” diye konuştu. 

 

Konuşmanın sonunda Dr. Mustafa Çalık’a İlkadım Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, adına belediye kültür hatıra ormanına dikilen fidan sertifikasını, İlkadım Belediyesi Basın Yayın ve Kültür Müdürü Oktay Çakır ise, buket çiçek takdim etti.  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.