Erken yaşta yapılan sünnet avantajlı

Erken yaşta yapılan sünnet avantajlı
Medicana Samsun Hastanesinde görevli çocuk cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Asudan Tuğçe Çil, sünnet ile "inmemiş testis" sorunu hakkında açıklamalarda bulundu.

Çil, yaptığı yazılı açıklamada, çocuğun cinsel kimliğini keşfettiği "fallik dönem" olarak adlandırılan 2-6 yaş arası hariç her dönemde sünnet yapılabildiğini belirtti.Bu dönemde ise cinsel bölgeye ağrılı bir girişim yapmanın ileriki yaşlarda psikoseksüel ve psikolojik sorunlara yol açabildiğine işaret eden Çil, lokal anestezi ile yapılan sünnetin ise çok daha zararlı olduğunu vurguladı.Çocukta 2 yaş öncesi sünnet operasyonlarında iyileşmenin daha hızlı olduğunu, çocuğun ve ailenin bu süreci daha rahat atlattığını gözlemlediklerini bildiren Çil, şöyle devam etti:"Bu nedenle  erken dönemi tercih ediyoruz. Tüm bu yaş sınırlamalarına tek istisna, başka bir nedenden dolayı genel anestezi verdiğimiz çocuklardır. Bu hastalarda genel anestezi almışken yapılacak işlemle birlikte sünnet yapılması düşünülebilir. Bebeğin ilk 28 gününde yapılan sünnetin avantajları, çocukluk çağı sünnetlerinden farklı değil ancak derinin fazla bırakılması, yapışıklık oluşması, sünnet hattının daralarak iyileşmesi ve ikinci bir işlem gerektirmesi gibi birtakım olumsuz yönleri de olduğundan yenidoğan sünneti tercih etmiyoruz. Yenidoğan sünnetleri lokal anesteziyle yapılabilir ancak daha büyük çocuklarda genel anestezi tercih edilmelidir. Genel anestezide etki süresi en kısa anestetik madde tercih edilir ve maske anestezisi uygulanır. Çocuk uyuduğunda işlem kolay, hızlı, kanama kontrolü daha etkin olur."Çocukluk çağı sünnetlerinin üriner sistem enfeksiyonu gibi bazı sorunları azalttığının bilimsel yayınlarla kanıtlandığına dikkati çeken Çil, sünnetsiz erkeklerde  idrar yolu enfeksiyonu, bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve penis kanserinin daha fazla gözüktüğünü kaydetti.

Sünnetin penis kanserine ve HIV de dahil bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmada yardımcı olduğunu vurgulayan Çil, bunun Amerikan Pediatri Akademisi ve Dünya Sağlık Örgütünce de kabul gördüğünü anlattı.

Çocuklarda "inmemiş testis" sorunu
Çil, erkeklerin testislerinin gelişimlerini anne karnında tamamladığını, hamileliğin 7-8'inci aylarından sonra kasık kanallarından ilerleyip doğuma yakın dönemde testis torbalarına oturduklarını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:"Testislerin birinin veya ikisinin de bu torbaya oturamamasına 'inmemiş testis' denir.  Testislerin torbaya yerleşmeleri doğumdan sonra 4-6 ayı bulabilir. Bu aylardan sonra testisler hala torbaya inmemişlerse, yani kanalda ya da karın içinde kalmışlarsa cerrahi müdahale gerekir. Testisleri torbada olmayan çocuğun mutlaka kontrol altında tutulması gereklidir. Müdahale edilmeyen inmemiş testisin başlıca komplikasyonları kısırlık, kanser ve testis torsiyonudur (testisin kendi etrafında dönüp dolaşımının bozulması). Normal sperm üretimi için testislerin daha serin bir ortam olan torbalarda yer alması gerektiğinden, eğer testis kanalda ya da karın boşluğunda kalırsa ısı yüksekliğine bağlı olarak sperm üreten hücreler etkilenmeye başlar. 18 aydan sonra testisteki bozulmalar geri dönüşümsüz hale gelir. Bu sebepten 1,5 yaşına gelmiş bir çocuğun testisinin akıbetini değerlendirip tedavi planımızı oluşturmuş oluruz. Belli bir yaştan sonra boyutları küçük olarak karşımıza gelen inmemiş testis vakalarında testisi indirsek bile fonksiyon kaybının önüne geçemeyebiliriz. Bu hastalar ileride çocuk sahibi olmak için yardımcı üreme tekniklerine ihtiyaç duyabilirler."Gerçek inmemiş testislerin tedavisinin cerrahi olduğunu bildiren Çil, "Standart cerrahi kasıktan yapılan orşiopeksi adı verilen açık cerrahidir. Testis genelde tek seansta, bazen de karın boşluğundaysa veya damarlarının boyu çok kısaysa iki aşamada torbaya indirilir. Testisin torbanın yakın olduğu bazı durumlarda hormonal tedaviyle inmesi sağlanabilir ancak ilaç tedavisi, çocukların küçük yaşta cinsiyet hormonlarına maruz kalmalarına neden olur ve çeşitli yan etkilere yol açabilir. Gerçek inmemiş testisli çocuklarda asıl  tedavi cerrahidir." ifadesini kullandı.Çil, halk arasında "peygamber sünnetli" (Hipospadias) veya doğuştan sünnetli olarak bilinen hastalıkta idrarın penisin alt tarafındaki bir delikten geldiğini anlatarak, "Bu durumun tedavisi cerrahidir.  Cerrahi için en uygun yaş aralığı 9 ay ile 1,5 yaş arasıdır. Hastanede yatış süresi genellikle hipospadiasın tipine ve yapılan cerrahi tekniğe göre 1-10 günlük bir sürebilir." bilgisini paylaştı.AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.