Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Ergenlikte internet

Gelişen teknoloji nedeniyle bilgisayarların hayatımızda kapladığı yerin artması ve İnternet ulaşımının yaygınlaşması, “ Bilgisayar ve Internet Bağımlılığı”nı ortaya çıkardı.

İnternetin bağımlılığa sebep olup olmadığı, bilimsel çevreler arasında da tartışma konusu oluyor.Bazı bilim adamları internetin bir hastalık olduğunu savunurken,diğerleri hastalık olmadığını düşünüyor.Son zamanlarda psikoloji alanında yapılan araştırmalar, internette çok fazla zaman geçiren bireylerin, internetten uzaklaştıklarında ya da uzaklaştırıldıklarında, bağımlı insanlarda görülen çekilme etkilerine benzer belirtilerin görüldüğünü gösteriyor.

Günümüzde her çocuğun, gencin, bireyin “chat” yapma, bilgisayar oyunu oynama ve internette gezinme nedenleri birbirinden farklı.Uzmanlar, anne ve babaların bu durumu değerlendirirken, çocuklarının farklılıklarını göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtiyor.

Uzmanlar, ergenler ve çocukların sanal ortamda kurulan arkadaşlıkları çekici bulmalarının sebeplerini ise şöyle sıralıyor.

“Sosyal ortam sunuyor:İletişim araçları aracılığıyla sunulan iletişim olanağı, ergenlere bir gruba ait olduklarını hissettiriyor. Ergenler, üye oldukları gruplar içinde yerleri olduğunu hissediyor. Günlük yaşamda iletişim kurmada ve sosyal ortamlara katılmada güçlük yaşayan ergenler, gruplar içinde onaylandıklarını, kabul edildiklerini hissediyor.

İletişim kurmada kolaylık sağlıyor:Bilgisayar, günlük yaşamda kolay iletişim kuramayan çocuk ve ergenlere, iletişim kurma ve bir çok kişiyle tanışma olanağı sunuyor.Ergenler sanal ortamda kendilerini daha kolay ifade edebiliyor.

İnsanlarla daha yakın ilişkiler kurmayı sağlıyor:İnternetin sunduğu iletişim olanağı, ergenleri günlük yaşamda olduğundan daha çok yakınlaştırıyor. Ergenler bu ortam içinde içlerinden geldiği gibi iletişim kurup yakınlaşıyor.

Çocuğun ya da ergenin olmak istediği kişi gibi davranması:İnternet aracılığıyla hayallerdeki kişi olmak çok kolay.Ergenler, sosyal ilişki kurmada zorlanıyor, utangaç ya da kendine güvensiz olsalar bile, internet ortamında olmak istedikleri kişi gibi davranabiliyorlar.

Ucuz, uzun süre ve bir çok kişi ile aynı anda iletişim imkanı sunması:İnternet, özellikle arkadaşları ile sürekli iletişim içinde olmayı seven ergenler için telefondan daha iletişim olanağı sunuyor.böylece çocuk ya da ergenler, aynı anda bir çok arkadaşıyla iletişim kurma olanağını daha ucuza bulabiliyor.

Gerçeklerden kaçmayı sağlıyor:Bilgisayar oyunları ya da internet üzerinden sunulan içerik çok renkli, hızlı, görsel ve işitsel efektler tarafından zenginleştirilmiş olduğu için, çocuğun ya da ergenin bilgisayar başında keyifli ve uzun zaman geçirmesine yardımcı oluyor. Bu da günlük sıkıntılar ya da sorunlardan uzaklaşmak isteyen çocuk ve ergenleri bilgisayar başına çekiyor.”

Her şey gönlünüzce olsun.

Sevgilerimle…

 

 

09.06.2009

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR