ENGELLİLER HAYAT KURTARACAK

ENGELLİLER HAYAT KURTARACAK
İlkadım'da engellilere ilk yardım eğitimi

İlkadım Belediyesi,İlkadım Kent Konseyi AB Proje, AR-GE ve İnovasyon Çalışma Grubu ve Samsun Engelliler federasyonunun katkılarıyla Samsunda Engellilere yönelik ilk yardım Eğitimi gerçekleştirdi.

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'ne bağlı Engelli  Koordinasyon Merkezi'nde OMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Emekli Öğretim Üyesi Nurten Ayvaz tarafından 3 gurup halinde toplam 42 kişiye teorik ve pratik ilk yardım eğitimi veriliyor.

Engellilerin dışında herhangi bir engeli bulunmayan vatandaşlarında eğitim aldığı seminerde, OMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Nurten Ayvaz, Türkiye'de meydana gelen kazalardaki ölüm ve sakat kalmaların en büyük nedenlerinden birisinin de kazalara müdahale eden kişilerin ilk yardım uygulamalarını bilmemesinden kaynaklandığını ifade etti.

Kazalarda zamanında ilk yardımımın uygulanmamasının ölüm oranını arttırmakta olduğunu söyleyen ilk yardım eğitmeni Nurten Ayvaz, "

Kazalarda yapılacak ilk yardımın zamanında yapılması çok önemlidir.

Yani ilk yardımın önemi kaza yerinde zamanında ve tekniğe uygun yapılmasına bağlıdır. Kaza sırasında zamanlamanın önemi yapılan araştırmalarda ortaya konulmuştur. Kazalardaki ölümlerin yaklaşık olarak %10’ u ilk beş dakikada meydana gelmektedir. Kazalardaki ölümlerin yaklaşık %50’si ise ilk yarım saat içinde gerçekleşir.

Kazalarda ilk yardımın en kısa sürede ve etkin bir şekilde yapılmasıyla, kurtarılacak hayat sayısı da artar. Örneğin; ABD’ de yapılan bir araştırmada kalp durmalarında ilk yardımın zamanında yapılmasıyla hastaların yaklaşık %40’i kurtarılmıştır. Ayni araştırmada kalp durmalarında ambulans gelinceye kadar yapılan müdahaleler ile yaklaşık %20’ sinin kurtarıldığı tespit edilmiştir." dedi.

İlk yardım eğitiminin toplumun her ferdi için gerekli ve önemli olduğunu vurgulayan Ayvaz, "  Türkiye de %12.29 oranında engelli olduğu düşünüldüğünde ki bu oran Samsunda %14’ ler civarında Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydetti.

Samsun'da yaşayan çeşitli engelli derneklerinden 42 engelliye ilkyardım temel uygulama eğitimleri 16 saatlik eğitimlerle 3 gurup halinde 6 günde tamamlanacak. Eğitim bitiminde katılımcılar 112 Acil Yardım Hizmetlerince sınava tabi tutularak sertifikalandırılacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.