ENGELLİLER DERNEĞİ'NDEN SARI ÇİZGİ TALEBİ KAMPANYASI

ENGELLİLER DERNEĞİ'NDEN SARI ÇİZGİ TALEBİ KAMPANYASI
Görme Engelliler Derneği Bafra Derneği üyelerinden Hasan Satılmış Bafra'da görme engelliler için yapılan kaldırımlardaki sarı çizgiler konusunda change. org sitesinde bir kampanya başlatıldı.

Bafra Görme Engelliler Derneği yönetim kurulu üyesi Hasan Satılmış'ın ilgili yerlere de gönderdiği sarı çizgi düzenlemelerive onarımı konulu ve change. org sitesinde de kampanyaya dahil olan yazısı ise şöyle:

" Bafra'da engelli vatandaşlar için yapılan sarı çizgiler lütfen düzenlensin ve onarılsın.

Samsun'un Bafra ilçesinde görme engelli vatandaşlarımız için cadde ve sokaklara döşenen kaldırımlar üzerindeki sarı çizgiler, engellilerin hayatını kolaylaştırmak yerine ne yazık ki çok tehlikeli engeller oluşturuyor.

Görme engellilerin kaldırımlarda rahat yürüyebilmeleri için yapılan kabartmalı hissedilebilen sarı şeritler, planlama ve yapım aşamasındaki özensizlikler ve denetimdekieksiklikler yüzünden, amacının aksine, mağduriyetlere sebebiyet veriyor.

Görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve kaldırımlarda güvenli bir şekilde yürüyebilmeleri için döşenen sarı çizgiler malesef istenilen verimi vermemektedir. bu şeritler görme engellilere fayda yerine zarar veriyor; çünkü sarı çizgiler yapılırken görme engellilerin yürümelerine engel teşkil eden kaldırımlar üzerlerindeki bütün ağaçlar, elektrik direkleri, malzemeler ve benzeri araçlara bitişik bir şekilde yapılmaktadır. üzülerek belirtmeliyiz ki zamanında bafra belediyesinin yaptığı bu sarı şeritler yasal bir zorunluluk anlayışıyla baştan sağma, görme engelliler düşünülmeden yaptıkları düzensiz, bozuk çizgilerdir. bafra görme engelliler derneğinin bu sorunu defalarca gündeme getirdiği halde; ne yazık ki bu konuda bafra belediyesi ve Samsun Büyük şehir Belediyesi herhangi bir adım atmış değiller. konuyla ilgili kalıcı çözümler üretilmezken, sarı şeritlerle ilgili şikayetler her geçen gün artmaktadır.

Bafra Belediyesi tarafından yapılan bu sarı çizgiler düşünülmeden yapıldığından sarı şeritlerin kenarları direk ve ağaçlarla; hatta esnafların koymuş olduğu malzemelerle ihlal edilmektedir. Görme engellilerin bu çizgileri kullanarak güvenli ve rahat yürümesi gerekirken engel teşkil eden bütün durumlardan dolayı engelliler bu şeritleri kullanmaktan çekinmektedirler. Çünkü yapılan bu sarı çizgiler normal yerlerden daha tehlikelidir. engelliler bu çizgileri kullandıkları çoğu zaman çizgi kenarlarındaki direk veya ağaçlara çarparak bedenlerine zarar vermektedir.

Sarı şeritler, belediye görevlilerinin dikkatsizliği ve özensizliği nedeniyle de görme engelli vatandaşlar için çileye dönüşüyor. Örneğin; Bafra Gençlik Caddesi üzerindeki kaldırıma döşenen sarı şeritler, kaldırım üzerindeki ağaç ve direk kenarlarının yanından geçmektedir. Bazı kaldırım üzerlerinde birçok çukurlarla karşılaşılmaktadır. Birçok duyarsız esnaflarımız gerçekten insanları yaralayacak kadar görme engellilere çok zarar veren malzemelerini sarı çizgilere koyarak görme engellilerin yolunu ihlal etmektediler. Bafra'mızın tekel, Alaçam, hal, Mehmet Akif Ersoy, caddeleri; Atatürk Bulvarı, Tabakhane Mahallesi gibi birçok yerinde sarı şerit olmadığından dolayı görme engelliler ağaçlara ve elektrik direklerine çarparak güvenli ve rahat yürüyememektediler. Yerel yönetimler tarafından bu ve buna benzer yapılan hatalar görme engelliler için birçok kazalara yol açmaktadır.

Sosyal hayatlarında zorluklar yaşayan engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla yapılan bu uygulamaların sonuna kadar arkasındayız ve gönülden destekliyoruz.

 Bize göre sorun, bu uygulamanın standartlarının ve denetimlerinin eksik olmasıdır. Bu şeritler üzerinde bulunan ve yürümeye engel teşkil edecek çöp kovası, araç, tezgah, vb herhangi bir nesne görme engelli bireyler için ciddi tehlikeler arz ediyor. 

Bu aksaklıklar yüzünden gelecekte gerçekleşebilecek olayların önüne geçmek adına Samsun Büyük şehir Belediyesi Başkanı sayın Yusuf Ziya Yılmaz beyden talebimiz, görme engelliler derneklerinin de görüşleri alınarak, bu şeritlerin düzenlenmesini, onarımını ve denetimini yapmalarıdır. Bafra'mızda sarı çizgilerin olmadığı birçok cadde ve sokaklarına eksiksiz ve hatasız bir şekilde acilen sarı şerit döşenmesini istiyoruz. Bafra'nın birkaç cadde ve sokaklarında bulunan mevcut sarı çizgilerin tekrar gözden geçirilerek direk, ağaç ve benzeri engel teşkileden malzemelerden arındırılmalıdır. Ancak bu şekilde bu çizgiler işe yarar. İlgili mercilerden bu konu hakkında hassasiyetle davranmalarını istiyor ve düzeltilmesini arz ediyoruz. Bu düzenlemeler yapılırken, ağaçların ve yeşil alanların da korunması konusunda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz.

Ayrıca vatandaşlarımızın bilinçsizce kaldırımlar üzerlerine kamyon, traktör, taksi, kesici makineler gibi araçlarını parketmektedirler. Bu da engelli vatandaşlarımıza ciddi anlamda tehlike yaratmakta ve rahatça yürüyebilmelerine engel oluşturmaktadır. bu konuda kaldırımları ihlal eden araçlara uygulanan cezai işlemlerin arttırılması gerekmektedir. 

Vatandaşlarımız için tahsis edilen kaldırımlar gereksiz yere işgal ediliyor. Vatandaşlarımız kaldırımlarda rahat yürüyemezken, engelli vatandaşlarımız kaldırımları hiç kullanamaz hale gelebiliyorlar. Bu aynı zamanda kazalara dolayısıyla güvenlik sorunlarına da neden olabiliyor. .

Yukarıda belirttiğimiz sorunları tüm yetkilerimizden çözmelerini istiyoruz. Bafra Görme Engelliler Derneği olarak bütün bu sorunların giderilmesi ve engelli vatandaşlarımızın herkes gibi yaşayabileceği erişilebilir bir alan oluşturmak adına böyle bir kampanya başlattık. başlatmış olduğumuz bu kampanyaya tüm vatandaşlarımızdan destek bekliyor, kampanyayı herkesin imzalamasını ve çevresindeki herkese imzalatmalarını istiyoruz.

unutmayın; HERKES ENGELLİ ADAYI.

Hepimiz engelli adayıyız. Bir saniye sonra başımıza neler geleceğini bilmiyoruz. Geçireceğimiz bir kaza sonucu her an engelli olabiliriz. Herkes kendini karşısındaki engelli vatandaşlarımızın yerine koyarsa inanıyoruz ki daha duyarlı oluruz.

 

Haber: Oktay ZERRİN- Bafra

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.