ENFLASYON YORUMU

ENFLASYON YORUMU
Enflasyon rakamları memur ve emeklinin yandığını gösteriyor

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, 3 Şubat’ta açıklanan 2016 yılı Ocak ayı enflasyon rakamlarının, memur ve emekli maaşlarındaki kaybın daha fazla olacağını gösteriyor, dedi.

Ocak ayında iğneden ipliğe her şeye zam geldiğini belirten Taşkın, memur ve emeklinin aldığı zam cebine girmeden erirken, yılsonuna kadar ciddi oranda zarar etmiş olacak, ifadelerini kullandı. TUİK’in açıklamasına göre sabit geliri olan memur ve emekli gibi vatandaşların elektrik, ulaşım ve gıda maddelerindeki yüksek artış nedeniyle ciddi sıkıntıya gireceklerini belirten Taşkın şunları söyledi: “Tütün, içki, elektrik, köprü otoyol ücret artışı gibi faktörlerin enflasyona etkisi 0.7 puan olarak açıklandı. Merkez Bankası’nın açıklamasına göre, Aralık ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında yüksek artışın seyri devam ediyor. Gıda fiyatlarındaki artış oranı 4,17. Sabit gelirle yaşamaya çalışan memur ve emeklilerimiz için en önemli yaşam faktörlerinden biri olan gıdadaki bu yüksek artış, önümüzdeki aylarda canlarını yakacak.

Memur ve emeklilerimizin zorunlu sabit giderleri arasında yer alan gıda, elektrik, su, doğalgaz ve ulaşım gibi kalemlerdeki fiyat artışının yaşamı zorlaştırdığına dikkat çeken Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, 2015 yılının ilk ayına göre tüketici fiyatları %0,36, üretici fiyatları ise %0,79 arttı. Daha 2016’nın ilk ayında hükümetin enflasyon tahminleri alt üst oldu. 2016 yılı Ocak ayı itibariyle yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında %8,68, üretici fiyatlarında ise %7,21 arttı.”

Memur ve emekliler 2016 yılı için %6+5, 2017 yılı için %3+4 oranında zam artışı alacaktı. Ayrıca enflasyon farkı da buna ilave edilecekti, diyen Taşkın, 2016 yılının ilk ayında enflasyondaki artış tehlike sinyali vermeye başladı. Hükümetin enflasyon tahmininin tutmayacağı açıkça ortada. Hâl böyle iken memur ve emeklilerin maaşlarındaki artışın gerçekte bir artış olmayacağı, görüntüden ibaret kalacağı görülüyor, diyerek sözlerine şöyle devam etti: “hükümetten memur ve emeklilerimizin insanca yaşayacakları bir ücrete kavuşturulmasını istiyoruz. Yılın ilk ayında tehlike sinyali vermeye başlayan enflasyon rakamının, memur ve emeklilerimiz için 2016 yılının zor geçeceğini gösteriyor. Bunun için gerekli ekonomik tedbirler alınmalıdır. Yaşama tutunmaya çalışan memur ve emeklilerimizin Anayasa ile güvence altına alınan ‘insanca yaşama hakkı’ sağlanmalıdır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.