Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Enerji Tüketiminde Ülke Olarak...

Enerji Tüketiminde Ülke Olarak Ne Durumdayız...!

Mesleğimle ilgili olduğu için Enerjinin bugünü, yarını ve geleceğiyle ilgili sizleri bilgilendireyim.
Hesaplara göre; Dünyada, gelecek 15 yılda enerji talebi, yüzde 50 artacak. Alternatif enerji kaynakları henüz ekonomik değil. Enerji talebi her geçen gün artmakta, bu da enerji fiyatlarının hızlı bir şekilde artmasına neden olmaktadır. Bunlar yetmiyormuş gibi küresel ısınma nedeniyle, ekolojik yapının dengesinin bozulması, tüm dünyayı etkilerken, Ülkemizi de olumsuz yönde etkilemektedir.
Enerji tüketiminin bu şekilde artması durumunda, 2020 yılında fosil yakıt rezervlerinin yarısının da tükenmiş olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye,  enerjiyi OECD ülkeleri ortalamasına göre, iki kat daha verimsiz kullanarak, bu kötü tabloya olumsuz katkıda bulunuyor.
Türkiye, 2020 yılındaki birincil enerji talebini, en az yüzde 15 azaltabilecek potansiyele sahip ve bu potansiyel, bugünün enerji fiyatlarıyla yılda yaklaşık 15 Milyar TL(YTL)tasarrufa bedeldir.
Ülkemizde; kömür, petrol ve doğal gaz gibi yenilemeyen ve su, jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilebilir enerji kaynaklarını ifade eden birincil enerji kaynaklarının tüketimi, 2006 yılında 99,6 MTEP (Milyon Ton Eş değer Petrol) düzeyine ulaştı.2020 yılında ise 2006 yılına göre; Sanayide 2,5 kat, binalarda 2 kat ve ulaşımda 2,3 kat daha fazla enerji tüketileceği öngörülüyor. Bununla birlikte, mevcut durumun devamı halinde, kişi başına karbondioksit emisyonu 2,3 Tondan, yaklaşık iki katına yani 4,8 Tona çıkması bekleniyor.
Dünyada artan enerji talebinin karşılanabilmesi için, 2030 yılına kadar 20 Trilyon Doları aşan yatırıma ihtiyaç duyuluyor. Bunun paralelinde, enerji üretiminden kaynaklanan karbondioksit emisyonunun da yüzde 55 artacağını söylüyor uzmanlar. Fakat enerji verimliği tekniklerinin geliştirilmesi sonucu, bu artışın yüzde 80 oranında azaltılabileceğini yine uzmanlar söylüyor.
Dünyadaki bu gelişmelerin ülkemize iz düşümü sonucu, binalarda enerji verimliliğine yönelik, insanların bilinçlendirilmesi için projeler yürütülmektedir. Bu projelerden biri de; Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE)"nün yürüttüğü enver IPAB projesidir.
Proje müdürünün açıklamalarına bakıldığında, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Kısa notlarla, açıklamalardan örnek vereyim. 2020 yılı enerji tüketim projeksiyonlarına göre; Türkiye"de enerji maliyetleri ve tasarruf potansiyeli incelendiğinde, talebi karşılayacak elektrik üretim tesisleri için yatırım maliyeti 72,50 Milyar TL(YTL), iletim ve dağıtım şebekelerinin gerçekleşmesi için yatırım maliyeti 11 Milyar TL(YTL)"e dir. Ayrıca geçtiğimiz yılda enerji talebinin karşılanabilmesi için, enerji ithalatının 45 Milyar dolar civarında olacağı tahmin edilmişti.
Proje müdürüne göre;Enerji verimliliği ile sağlanacak tasarruf, binalarda yüzde 20 ve ulaşımda yüzde 15 olarak sağlanabilirse, yılda 6 Milyar Dolarlık petrol ve doğal gaz ithalatına gerek kalmayacağı idi.
Binalarda tüketilen enerji, toplam tüketilen enerjinin dörtte birini oluşturuyor. Alınabilecek önlemlerle, enerjiyi verimli kullanmak mümkün.
Sayın okurlar, siz siz olun, gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir ülke bırakmak için enerjiyi verimli kullanmaya çalışalım.
Her şey gönlünüzce olsun.
SEVGİLERİMLE.
O3.02.2009
Nihat KAHVECİOĞLU

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR