Endokrin Sistemi nedir? Hangi hastalıklara yol açar?

Endokrin Sistemi nedir? Hangi hastalıklara yol açar?
Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi doktorlarından Uzm.Dr. M. Atakan Canbulat İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı, "Endokrin sisteminde oluşan bozukluklar bir çok sağlık sorununun habercisi olabilir" dedi.

Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi doktorlarından İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm.Dr. M. Atakan Canbulat, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları hakkında bilgiler vererek uyarılarda bulundu. 
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümü, iç salgı bezleri hastalıkları ve vücudun iç ortam dengesi bozukluklarının tanı ve tedavisini yapmaktadır diyen İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm.Dr. M. Atakan Canbulat, "Bu bölümün kapsamı çok geniş olup, hemen hemen her iç hastalığı branşıyla bağlantılıdır. Endokrin sistemi vücuttaki hormonların oluşumunu sağlayan salgı bezlerinin tümünü barındırır.

SİSTEME ZARAR VEREN ETKENLER
Sistemin içindeki kimyasallar vücudumuzun iyi çalıştığından emin olma konusunda önemli bir rol oynarlar. Bu sistemde bir bozulma meydana gelirse, ergenlik ve gebelik dönemlerinde ya da stresli zamanlarda sağlık sorunları yaşanmasına, çok kolay kilo alınmasına ve güçsüz kemiklere sebebiyet verebilir.
Yaş ilerledikçe, endokrin sistemde de doğal bir şekilde bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Metabolizma yavaşlamaya başlar. Bu da hormonal değişikliklerin, kalp hastalıklarının, osteoporozun ve tip 2 diyabetin yaşlandıkça daha çok ortaya çıkması endokrinal sistem değişikliklerini işaret eder. Stres, enfeksiyonlar, bazı kimyasalların etrafında bulunmak vücudunuzun endokrin sistemine zarar verir. Genetik durumlar veya yaşam tarzınızdaki alışkanlıklar da endokrin hastalıklarının diğer sebepleri arasındadır.

HANGİ HASTALIKLAR ORTAYA ÇIKAR
Tiroit bezinin hastalıkları ve guatr (Hipotiroidi, hipertiroidi, tiroit nodülü, graves). Hipertansiyon, Böbreküstü bezi hastalıkları (Cushing sendromu, addison hastalığı), Hipofiz bezi hastalıkları (Hiperprolaktinemi, akromegali, hipofiz yetmezliği), Cinsel gelişim bozuklukları, Büyüme ve gelişme geriliği, Kalıtsal hastalıklar, Osteoporoz , Hiperlipidemi, hiperkolesterolemi, Kalsiyum metabolizma bozuklukları (Hipotiroidi, hipoparatiroidi), Polikistik over sendromu, hirsutizm ve Metabolik sendrom hastalıkları Endokrinoloji bölümü tarafından tanı ve tedavisi yapılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.