EMO Samsun Şube Başkanı: Doğalgazla elektrik üretiminde vana Rusların elinde

EMO Samsun Şube Başkanı: Doğalgazla elektrik üretiminde vana Rusların elinde
ELEKTRİK Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Mehmet Özdağ, Türkiye’nin elektrik üretiminde kullandığı doğalgazın yüzde 98’ini ithal ettiğini söyledi.

Özdağ, bu ithalattaki payın yüzde 56’sının Rusya’ya ait olduğunu, bu nedenle Türkiye’nin bütün elektrik altyapısının yüzde 50’ye yakınının vanası doğrudan doğruya bugün Rusya’nın elinde olduğunu belirtti. 

Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Mehmet Özdağ, Türkiye’nin elektrik üretiminde doğalgazın payının önemini anlatarak Rusya ile yaşanan krizin enerji açısından boyutunu değerlendirdi. Türkiye’nin 2014 yılında ürettiği elektriğin net yüzde 48’ini doğalgazdan ürettiğini söyleyen Özdağ, "Bu kullandığı doğalgazın yüzde 98’ini yurt dışından ithal etti. Bu ithalattaki aslan payı yüzde 56 ile Rusya’nın. Türkiye sanayisinin doğalgaz ihtiyacı, Türk halkının evlerindeki elektrik ihtiyacı, bizim bütün elektrik altyapımızın yüzde 50’ye yakınının vanası doğrudan doğruya bugün Rusya’nın elinde, vana orada" şeklinde konuştu. 

Türkiye'de iki tane nükleer santral projesinin planlandığını dile getiren Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, "Bunlardan bir tanesi Akkuyu diğeri Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral projeleri. Akkuyu nükleer santrali projesi Rusya’nın devlet şirketi ile imzalandı. Sonuçta biz doğalgaz konusunda bir ülkeye bu kadar bağımlı iken alternatif olduğu söylenen üretim içinde de bir şekilde Rusya’ya bağlı hale geliyoruz. Rusya ile yapılan anlaşmada Akkuyu’da tam 2 milyon metrekare vatan toprağı Rus devlet şirketine 60 yıllığına devredilmiştir. Bu toprağı Rusların kendi devlet şirketinin sadece enerji işi için kullanacağını düşünmek bana şahsen değil elektrik mühendisi, vatandaş olarak bile saflık olarak geliyor. Rusya’ya Akkuya’da alenen ikinci bir İncirlik üssü vermiş durumdayız. Bunun gözden geçirilmesini istiyoruz. Bu boyutları hiç düşünülmedi” dedi.

Özdağ, yapılması planlanan nükleer santraller için güvenliğin çok kritik bir konu olduğunu ifade ederek, "Nükleer santralin bütün dışarıdan gelen boruları gibi her şeyinin koruma altına alınması gerekiyor. Değil bir ülke ile savaş hali, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu asayiş ve güvenlik sorunları bile göz önüne alındığında hakikaten ciddi anlamda risk taşıdığını söyleyebiliriz. Türkiye nükleer santral için güvenli mi? Yaşadıklarımız bize güvenli olmadığını gösteriyor" diye konuştu. 

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Özdağ, 3-5 Aralık tarihlerinde Samsun’da gerçekleştirilecek 10’uncu TMMOB Enerji Sempozyumu’nda 'Enerjide toplumsal yarar ve kamusallık' konu başlığı altında birçok konuşmacının görüşlerini açıklayacağını verileri kamuoyu ile paylaşacağını söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.