Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Elektrik üretiminde Avrupa ile uyum çalışmaları

Her şeyde olduğu gibi Elektrik konusunda da Avrupayla uyum sağlama çalışmaları sürdürülüyor. Çalışmalar sona gelmek üzere. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı" nın yıllardır sürdürdüğü Avrupa Elektrik iletimi Enterkonnekte Birliği"ne (UCTE) uyum çalışmaları önümüzdeki yılın ilk yarısında bitmesi düşünülüyor. Yılın sonunda da ticarete başlanabilecek. UCTE" ye katılımın sonunda, Türkiye"nin elektrik  iletim sistemi ile Avrupa"nın iletim sistemi uyumlu hale gelmiş olacak. Bunun sonucunda Türkiye, doğu ile batı arasında artık elektrik iletiminde de bir köprü,bağ olacak.
Elektrik piyasası strateji Belgesi" nin revize taslak raporuna göre, iletim ve üretim sisteminde,2009 yılının ilk çeyreğinde gerekli olan değişiklik ve iyileşmelerin bitirilmesi düşünülüyor. Yılın sonuna kadar da  UCTE sistemi ile paralel çalışmaların sağlanması hedefleniyor. Elektrik üretim A.Ş (EÜAŞ) santrallerinin iletim sistemine uyumu ve Elektrik İletim A.Ş" nin (EİAŞ) çalışmaları için gerekli ödenekler temin edilecek. Avrupa birliği (AB) UCTE" ye, uyum çalışmaları için 1,5 milyon Euro hibe vermişti. Sonuçta sınır ötesi ticarette başlatılabilecek.
Uyum çalışmaları tamamlandıktan sonra Türkiye, Avrupa elektrik iletim sistemine komşularımız Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden bağlanmış olacak. Artık bir arz açığı oluştuğu ve yedek gücün ise yeterli olmadığı zaman,Türkiye Avrupa elektrik iletim sistemi üzerinden elektrik alabilecek .Arz güvenliği için büyük önem taşıyan UCTE" ye üyelik, ayrıca özel sektörde elektrik üreten şirketlerinde işine yarayacaktır. Çünkü elektrik satacakları pazar genişlemiş olacak. Üretim şirketleri, Avrupa ülkeleri ile elektrik ticareti yapabilecek. Türkiye"nin şu an komşumuz Yunanistan ile elektrik ticareti var ama yalnız elektrik veriliyor, alınamıyor. UCTE" ye uyum sonrasında eş zamanlı ticaret de yapılabilecek.
Türkiye şu anda; Azerbaycan, Ermenistan, Bulgaristan,Romanya, İran, Irak ve Suriye ile enterkonnekte hatlara sahip bulunuyor.
Avrupa Elektrik iletimi Enter Konnekte Birliği (UCTE ), Portekiz"den Polonya"ya, Hollanda"dan Romanya ve Yunanistan"a kadar elektrik iletim sisteminin geliştirilmesi ve işletilmesini koordine eden kuruluş. UCTE'"in Avrupalı 23 iletim şirketi üyesi var. UCTE, etkili ve güvenli iletim sisteminin işletilmesini hedefliyor. Fas, Cezayir  ve Tunus 1995 yılında Cebelitarık üzerinden Avrupa sistemine bağlandı.
UCTE "nin Avrupalı 23 üyesi; Avusturya, Bosna Hersek, Belçika, Bulgaristan, İsviçre, Sırbistan-Karadağ, Çek Cumhuriyeti,Almanya, Danimarka, İspanya,Fransa, Yunanistan, Hırvatistan, Macaristan, İtalya, Lüksembourg, Makedonya, Hollanda,Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya ve Slovak Cumhuriyeti.
Sayın okurlarım, aramızdaki ENTERKONNEKTE – birleştirilmiş hat ağı- hatların kopmaması dileğimle...!
Her şey gönlünüzce olsun.
Sevgilerimle.
SEVGİLERİMLE.
Kaynak:Elektrik dergisi /Referans      02.12.2008
Nihat KAHVECİOĞLU

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR