‘Ekonomik paketler reel sektöre çare olmuyor’

‘Ekonomik paketler reel sektöre çare olmuyor’
Sanayici, hükümetin açıkladığı ekonomik paketlerin sürdürülebilir olmamasından şikayetçi.

Açıklanan paketlerin ekonomiye çare olmadığını belirten Kemalpaşa Sanayici ve İş Adamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Öztaş, hükümetin neredeyse her ay ekonomik paket açıkladığına dikkat çekerek, “Ancak bu paketlerin uygulamada ne yazık ki sürdürülebilirlikleri yok ve ülke ekonomisinin kırılgan yapısına bir türlü çare olamıyor.” dedi.

Bölgedeki sanayiciler ve çeşitli sektör temsilcileriyle biraraya gelen KESİAD Başkanı Öztaş, ekonomi gündemini değerlendirdi. Açıklanan ekonomik paketlerin teoride çok iyi planlanmış ve amaca hizmet edecek çalışmalarmış gibi göründüğünü ifade eden Öztaş, ancak reel sektörde ekonomiye faydası olmadığını ileri sürdü. Öztaş, her geçen yıl büyüme rakamlarının düştüğünü ve Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler grubundan uzaklaştığını söyledi.

‘ÜÇ AYDA BORCUMUZ YÜZDE 16 ARTTI’

Geçen yılın büyümenin yüzde 2,9 olduğunu, kişi başı milli gelirinse 10 bin dolara takıldığını hatırlatan Öztaş, şunları kaydetti: “31 Aralık 2014 ile 15 Nisan 2015 arasında dövizdeki değişim yüzde 16 oldu, yani cebimizdeki para yüzde 16 eksildi ve böylelikle TL cinsinden üç ayda borcunuz aynı oranda arttı. Bu şartlarda ne yatırım yapabiliriz ne de istihdam sağlamaya çalışabiliriz. Türkiye’de yıllardır ekonomi, birinci gündem maddesi olamadı. Sıcak paraya dayalı günlük politikalar sonucu bağışıklık sistemimiz çökme noktasında, güven endeksleri son derece olumsuz verileri işaret ediyor. Köklü ekonomik çözümlerden hala çok uzağız.”

‘PİYASADA LİKİDİTE YOK, ÇEK VE PARA DÖNMÜYOR’

Sanayiciler olarak ekonominin tam merkezinde olduklarını dile getiren Öztaş, “Piyasa son derece yavaşlamış durumda. Durgunluk, kendini fazlasıyla hissettiriyor. Piyasada hiç likit yok. Çek ve para dönmüyor. Karşılıksız çek sayısı hız kesmiyor. Nakit akış tablolarımızın kontrolünü elden bırakmamalıyız. Kısa vadeli borç ve finansal kredileri kullanarak sabit yatırım yapmamalıyız. Yatırımlarımız mümkünse uzun vadeli olmamalı.” diye konuştu. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.