EKO SİSTEM BOZULACAK

EKO SİSTEM BOZULACAK
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), hazırladığı raporla Samsun'un Terme İlçesine inşa edilecek termik santral konusunda uyardı.

EKOSİSTEM BOZULACAK
İthal kömürle çalışacak termik santralın 500 metre yakınında doğalgazla çalışan başka bir santral daha bulunduğuna dikkat çeken TMMOB, bölgede “asit yağmurları” görüleceği uyarısında bulundu. Santrallar nedeniyle Karadeniz kıyılarındaki deniz canlılarının üreme alanları yok olurken, ekosistemde geri dönüşü olmayan bozulmalar ortaya çıkacak.
Raporda, “Ne tür önlem alınırsa alınsın kömür tozu başlı başına kirliliktir” vurgusu yapıldı.

7 SANTRAL BEKLEMEDE
Termik santraldan açığa çıkacak baca gazı rüzgârsız ortamda 10 km. mesafeyi olumsuz etkileyecek. Rüzgâr ile birlikte ise gazlar çok daha uzak mesafelere taşınacak. Rapora göre santral sahası fundalıkçalılık alan, kül depolama sahaları ise orman ve fundalık-çalılık alan olarak tanımlanıyor. Raporda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, 7 termik santralın daha (Sinop Nükleer Santral Projesi hariç) yaklaşık 3 bin megavat kurulu güç talebi ile sırada beklediğine dikkat çekildi.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ OLACAK
Terme Ovası üzerinde OMV enerji santralı ve Ünye Çimento Fabrikası’nın kirletici etkileri tüm hızıyla devam ederken kurulması planlanan ithal kömürlü termik santralın bölge üzerinde toplam kirlilik yükünü arttıracağına işaret edilen raporda, yurtdışından ithal edilecek 2 milyon ton kömürün ve küllerinin taşınma sırasında çevre kirliliği yaratacağı belirtildi.

KARŞI ÇIKILMIŞTI
Kurulacak santralin duyulmasının ardından başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere vatandaşlar, yöneticiler ve milletvekilleri santral kurulmasına karşı çıkmıştı. Terme'nin adeta eylem merkezi haline gelmesine sebep olan santral için AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir ve Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürü M. Mustafa Satılmış'ı ziyaret ederek, hazırlanan raporları sunarak  santralin oluşturacağı çevresel zararları belirtmişti. samsunhabercisi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.