Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

EĞİTİM ÖĞRETİM

Atatürk 22 Eylül 1924 tarihinde Samsun'da öğretmenlere yaptığı konuşmada ‘’en önemli şey eğitim meselesi, çünkü eğitim bir milleti ya hür bağımsız yüce bir toplum halinde yaşatır ya da bir milleti esaret ve sefalete terk eder.

Bir millet Savaş meydanlarında ne kadar zaferler elde ederse etsin o zaferlerin kalıcı sonuçları ancak İrfan ordusu ile ayakta olabilir’’ sözü ile ifade etmiştir.

Yine Atatürk  Ekim 1925 tarihinde İzmir kız öğretmen okulunda ‘’eğitimciden mahrum bir millet henüz millet namını yeteneğini kazanmaz’’ demiştir. 1925 tarihine kız Öğretmen Okulu açılmasının düşünülmesi çok önem taşımakta geleceği görmektir öğretmen bir ders saati içinde her dakikasının faydalı olması için ilk 10 dakikası Ondan sonra gelen 20 dakikasında son 10 dakikasında dersin durumuna göre nasıl işleneceğini kafasında planlamalı bir dakikası boşa harcamamalı, her türlü olumsuzluklara göz önünde tutmalı, ders yılı içerisinde süreci dikkatli ve sorumlulukla yürütmeli noksan ve hatalar bilinmeli.

 Köylerde 5 sınıfı bir arada okuttuğum yıllar oldu öğretmenlik beceri yetenek sorumluluk sevecenlik sabır, başarısız olduğu zaman nedenlerini araştıran manevi bir meslek. Köy Enstitüleri, öğretmen okulları, eğitim fakülteleri cumhuriyetin o günlerin imkanlarına göre en önemli Eğitim Kurumlarıydı.

Takım elbise deri ayakkabı giydim, kuru fasulye pilav kadayıf yedim. Devletimizin bana yaptığı hizmetler aklıma geldiğinde köyde uzun günleri her gün 1 saat fazla ders yapıyordum.

Üniversite sınav sonuçları açıklandığında başta sayısal olmak üzere başarı çok düşüktü unutulmamalı andımız her pazartesi günü okutulabilse Atatürk'ün ‘’Ne mutlu Türküm diyene’’ sözü yerine getirilmiş oluyor öğretmenlerimiz sınıflarına daha canlı girmiş olmaz mı? 

Milli bayramlarımız daha coşkulu ve katılımlı kutlanmalı Samsun'da kutlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda ilçelerden çevre illerden gelen insanlarla o gün Samsun çok kalabalık oluyordu tarihi bir gün yaşıyorduk.

Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir 
Atatürk 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR