Eğitim ihracat kalemi olarak ele alınmalı

Eğitim ihracat kalemi olarak ele alınmalı
SAMSUN'daki Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yunus Bekdemir, Türkiye'nin eğitimi bir ihracat kalemi olarak iyice ele alması gerektiğini söyledi.

Prof.Dr. Bekdemir, üniversite olarak hedeflerinin toplam öğrenci sayısının yüzde 15'inin yabancı öğrencilerden oluşmasını sağlamak olduğunu bildirdi.

Rektörü Prof.Dr. Yunus Bekdemir üniversitenin 4 fakültede 13 bölümle eğitim öğretimin gerçekleştirildiğini, bunun yanında sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüleri, yabancı diller yüksek okulu, araştırma ve uygulama merkezleri ile çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi. Canik Başarı Üniversitesi'nde 75 akademik personel bulunduğunu belirten Rektör Prof.Dr. Bekdemir, şöyle dedi:

"Şu an itibariyle çok iyi bir akademik personel yapılanması sağladı. Her bölüm çok yetkin öğretim üyeleriyle alanında çok iyi eğitim vermeye devam ediyor. Öğretim üyelerimizin yurt dışı tecrübesi, yani dünyaya temas edip etmedikleri veya yurt dışında doktora yapıp yapmadıkları da önemli. Hocalarımızın tümü yurt dışı tecrübesi var. Bunun anlamı şu; hocalar var, tecrübe var ama dünyaya yüzü dönük insanlarla biz bu işi yapıyoruz. Bu da bizi daha dinamik daha üretken kılıyor diye ümit ediyorum."

Üniversitede 1328 öğrenci bulunduğu bunlardan 100'e yakının yabancı öğrenci olduğunu anlatan Prof.Dr. Bekdemir, şöyle konuştu:

"Hedefimiz; toplam öğrenci içerisinde yüzde 15'lik bir yabancı öğrenci sayısına ulaşmak. Ülkemiz eğitimi bir ihracat kalemi olarak artık iyice ele alması lazım. Bütün üniversitelerimiz de bu yönde hareket ediyorlar. Dolayısıyla Türkiye eğitimdeki kalitesiyle birçok ülkeden öğrencileri buraya çekme kabiliyetine sahip bizde çalışmalar yürütüyoruz. Ağırlıklı olarak Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya'dan öğrencilerimiz geliyor."

Almanya'nın yurt dışından gelen öğrenci sayısının 200 binin üzerinde olduğunu söyleyen Rektör Prof.Dr. Bekdemir, "Türkiye'de bu rakam 40 bin civarında. İngiltere'de 1 milyona yakın, İspanya dahi çok iyi rakamlarda. Türkiye neden olmasın sorusunu bütün üniversiteler olarak soruyoruz. Dolayısıyla uluslar arası olma potansiyelimizi artırmak istiyoruz" dedikten sonra şöyle devam etti:

"Yabancı öğrenci sayısını artırmak ve öğrencilerimize yurt dışı eğitimi sağlamak adına yurt dışındaki öğrencilerle öğrenci değişim programları için ikili anlaşmalar yapıyoruz. Canik Başarı Üniversitesi'nde okuyan öğrenci, Amerika'daki üniversitelerle yaptığımız anlaşmalarla bu üniversitelerde gidip bir yılını okuyabilirler. 3 yılını burada 1 yılını orada okuyabilirler. Bu programla öğrenci gidip son yılını orada okuyup yurt dışı tecrübesi kazanabilir. Bunun yanında dönemlik öğrencimiz orada okuyup gelebilir. Buna değişim öğrencileri diyoruz. Örneğin Amerikalı öğrenciler bize gelecek biz onlara kültürel ve akademik program yapacağız, bizim öğrencilerimiz de oraya gidiyor olacaklar. Amerika, İngiltere, Arjantin, Azerbaycan ve Kırgızistan'daki üniversitelerle ikili değişim için karşılıklı anlaşmalar yaptık. Bu değişim programı 2015-2016 eğitim öğretim döneminde uygulanmaya başlanılacak."

Prof.Dr. Bekdemir Avrupa Birliği'nin (AB), ulusal ajans üzerinden yürüttüğü Erasmus Plus programına da Canik Başarı Üniversitesi'ni layık gördüğünü belirterek "AB'den aldığımız fonlarla da öğrencilerimiz AB sınırları içerisindeki üniversitelerle bir dönem veya bir yıl normal eğitim görecekler. Ayrıca öğrencilerimiz stajlarını da 6 ay veya 1 yıl olarak eğitimleri içerisinde bu fondan faydalanarak yapabilecekler. Öğrencilerimiz için fevkalade bir fırsat" dedi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.