Eğitim dünyası tam bir yaz boz tahtası

Eğitim dünyası tam bir yaz boz tahtası
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, eğitim dünyasının tam bir yaz boz tahtasına döndüğünü, özel okullara geçişte verilen teşviğe ise bekledikleri başvurunun olmadığını söyledi.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği tarafından düzenlenen 14.Geleneksel Eğitim 'Geleceğin Öğretmeni' sempozyumu Belek Turizm Merkezi Kaya Palozzo Otel'de başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yaptı. Avcı, sempozyumun teması olan 'Geleceğin Öğretmeni' konusuna değindi. Öğretmenlerin öğrencisiz, öğrenciler de öğretmensiz olamayacağını söyleyen Avcı, "Geleceğin öğretmenleri derken aslında bir yandan da yine geleceğin öğrencisini konuşuyor olacağız ve onun ne olacağını bilmiyoruz. Onların nasıl bir dünyada yaşayacaklarını bugüne kadar gelecek ile özellikle böyle büyük ölçekli toplumsal çapı çok geniş. Gelecek öngörülerinde nasıl yanıldığımızı, nasıl şaşırdığımız tarih bize çok açık gösteriyor." dedi.

Dünyada hiçbir değişkenin sabit kalmadığını belirten Bakan Avcı, "Dünya hızla değişiyor ve gelişmeye devam edecek. Değişimin hızı gittikçe artıyor. Dolayısıyla öğrencilerimiz nitelik değiştiriyor. Daha da değiştirecekler. Yaş grupları olarak değiştiriyorlar. Eğitim dünyası tam bir yaz boz tahtası, buradan ne yapmış bulunuyorum, eskiden kovboy filmlerinde salon vardı orada sık sık kavga çıkar bir köşede de piyanist piyanosunu çalmaya devam eder, piyanistin başucunda 'piyanist elinden geleni yapıyor lütfen ateş etmeyin' yazar. Böylesine bir değişimde Milli Eğitim Bakanlığı'mızın da bu değişime ayak uydurabilmesi için aldığı kararlarla sık sık eğitimi yaz boz tahtasını eleştirilmekle yaptığımız işin ne olduğunu bir de böyle anlatmaya çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

'ÖZEL OKULLARA YETERİ KADAR BAŞVURU OLMADI'

Bakan Nabi Avcı, geçen yıl yapılan düzenleme ile özel okullara giden öğrencilere teşvik sağladıklarını hatırlattı. Bu yıl için 200 bin öğrencinin özel okullara geçişte başvuru yapmalarını beklediklerini anlatan Avcı, ancak yeteri kadar müracaat olmadığını için bu rakamın 167 binde kaldığını söyledi. Avcı, bu öğrencilere 535 milyon lira destek vererek özel okullara yönlendirdiklerini ifade etti.

'EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN TEMELİNDE AHLAK, DÜRÜSTLÜK VARDI'

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan, özel okulculuğun son yıllarda hızlı bir şekilde geliştiğini, özellikle sayısal anlamda Türkiye'de yüzde 100 oranında artış gösterdiğini, iki katına çıktığını söyledi. Bunda ekonomik tedbirlerin ve hükümetin katkılarının çok büyük olduğuna işaret eden Gülan, özellikle yaklaşık 170 bin öğrenciye sunulan eğitim öğretim desteğinin önemli katkısı olduğunu ifade etti. Dershanelerin dönüşümü konusunda özel okulculuğun zarar görebileceği konusunda endişeleri olduğunu söyleyen Gülan, bu konuda tedbirlerin alındığını anca daha fazla tedbirlerin alınması için çalışılması gerektiğini ifade etti. Gülan, eğitim öğretim desteğinin mevcut öğrencilere de verilmesi gerektiğini belirtti.

Altmış yıl önce öğretmenlerin saygı gören bir konumda olduğunu ifade eden Gülan, "Notları öğretmenler vermezlerdi, bizler alırdık. Ailelerimiz hakkımız olan notları öğretmenden isteyemezdi. Okullar 100 tam puan vereceğim gibi bir ibareyi reklam aracı olarak kullanamazdı. Eğitim öğretimin temelinde ahlak ve dürüstlüğe daha fazla önem verilirdi. Bugün Türkiye'de ve dünyada dengeler değişmiş durumda." dedi.

Avrupa Birliği Özel Okullar Birliği Başkanı Simon Steen da 1988 yılında kurulan konseylerinde 20'den fazla derneği bünyesinde bulunduğunu ve bunların hepsinin ülkelerindeki eğitim sistemini daha iyi hale getirmek için uğraştıklarını söyledi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.