Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

EĞİTİM

Eğitim toplumun geleceğini şekillendirir. Eğitimde başarılı olan ülkelerin geleceği aydınlık olur. Eğitimde başarısının sahibi olarak eğitimciler başta gelmektedir. Bunun yanında aile, çevre, ekonomi, bulunduğu çevrenin sosyal ve kültürel yapısı gibi çeşitli nedenler etki eder.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsız ülke düşüncesine uygun, çok çalışkan eğitimcilere ihtiyaç vardır.

Öğretmenlik diğer kamuda çalışan memurlara benzemez, gelecek öğretmenlerin çok çalışmasına bağlıdır. Plan defteri bir öğretmenin başta gelen görevidir. Bütün dersler önemlidir. Türkçe, matematik çok iyi kavratılırsa diğer dersler kendiliğinden gelir.

Öğretmen başarısız olduğu yerleri tespit etmeli, ona göre çalışma metotları bularak noksanlıklarını gidermelidir. Verilen ödevler öğrencilerin bulabilecekleri kaynaklardan olmalı fakat öğrencileri fazla ödevle boğmanın hiçbir getirisi yoktur. Ödevler, öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirme ve ertesi günü yapılacak olan derslere hazırlık için verilmelidir. Türkçe ve matematik derslerini başaramayan öğrencinin geleceği parlak olmuyor. Bu iki derse, fırsat buldukça çaba sarfederdim. 

Derslerin hangisi olursa olsun, bir derste öğretmen ilk on dakikada sonra yirmi dakikada ve son on dakikada dersi nasıl işleyeceğinin planını yapmalı. Her konunun işlenişinde ara ve genel değerlendirmeler yapılmalı ve nerede başarı sağlanamadıysa o nokta tespit edilmelidir. Bazı durumlarsa ise soru cevap metodu uygulanmalı. Öğrencinin çabasını ve motivasyonunu sağlayacak tek kişi öğretmendir.

Köyde sınıfta çöp kutusunun üzerine çivi çakıp bir tırnak makası asmıştım. Öğrenciler tırnaklarını kesip çöp kutusuna atıyorlardı. Tırnak makası orada benim tayinim çıkana kadar kaldı. Çeşmenin yanına ise bir teneke koydum. Öğrenciler suyu doldurup orada ayakkabılarını yıkıyorlardı ve sınıfa tertemiz geliyorlardı. 

Şehirde ise sabahçı olduğum zaman sınıftan çıkmama az bir süle kala sınıftaki çöpleri toplatıp benden sonra gelen öğrencilere sınıfı tertemiz bir halde bırakıyordum. Nöbetçi olduğum zamanda da yerdeki çöpleri hep aldırıyordum ve okul tertemiz oluyordu. Okulun bahçesinde yüzün üzerinde kavak yetiştirdim. Muhtar benden kavak istedi. Ben ise şu kavak 150 lira şu kavak 200 lira, hangisini alırsan diyordum.

Öğrenciler okula milli duygularla gelsinler. Her pazartesi günü andımız okunsun. Atatürk'ün, "Ne Mutlu Türküm Diyene" sözü hepimiz için çok önemli. Türkiye Cumhuriyeti bağımsız üniter bir devlettir. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır." demiştir. Rehberimiz ATATÜRK.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR