DÜZELMESİ GEREKİYOR

Bugün sizinle yeni yaşadığım enteresan bir konuyu paylaşmak istiyorum. Paylaşma nedenim sizin de başınıza gelebileceğini düşündüğümden tedbir almanızdır. Bu olay herkesin başına gelmeyebilir ama gelirse yaşayacaklarınızı bilmenizi ve ona göre tedbir almanızı istiyorum. Olay nedir derseniz; matbaamızın aracının muayenesi aralık ayının ilk haftası bitti, matbaa personelimiz aracı muayene istasyonuna getirip muayenesini yaptırmak isteyince aracın LPG tankının değişmesi gerektiği ortaya çıktı. LPG tanklarının kullanım süreleri varmış, o süre bitince değişmesi gerekiyormuş. Hal böyle olunca da muayene istasyonu aralık ayının sonuna kadar süre verip bir de belge vererek aracı geri yollamış. Biz de aracın LPG tankının yaptırıp, internet üzerinden yeniden muayene günü almak isteyince zar zor aralık ayının son günü olan 31 Aralık tarihine randevu aldık. Bize sorsanız zaten 31 Aralık tarihine kadar iznimiz var sorun olmaz diye düşündük ama olay hiç de öyle değilmiş. 20 Aralık tarihinde personel matbaadan dönerken gece saat 24 civarında uygulama yapan polis memurları aracı durdurunca muayeneniz yok diye ceza kesiyorlar. Ceza kesmelerine bir şey demiyorum, normalde muayene istasyonunun verdiği izin belgesi gereğince muayenesi olmadığı için ceza kesilmemesi gerektiğini düşünüyordum. Cezaya bir şey demedik de asıl sıkıntı trafik polisi arkadaşların araca bir haftalık izin belgesi düzenlemelerindeydi. Zira o belgeye göre 27 Aralık tarihine kadar bizim aracın muayenesini yaptırmamız gerekli, yoksa ayın 27’sinden sonra trafiğe çıkma imkânı yoktu.

Ayın 27’sinden 31’ine kadar olan süre zarfında biz ya kaçak göçek trafiğe çıkacaktık ya da başka araçla personelimiz matbaaya gidecekti. Olayı il emniyet müdürüne anlatınca sağ olsun ilgilendi ve bizi trafik denetleme müdürüne yönlendirdi. Oradan öğrendik yapılan işlemin yasal işlem olduğunu, verilen izin belgesinin ücretle ilgili olduğunu, Karayolları Trafik Yönetmenliğine göre muayenesiz yakalanan araca ceza kesilip bir haftalık süre tanınır, bir haftada muayene yapılmaz ise araç bağlanırmış. Bu detayı ilk kez öğrendim, sanırım pek çoğunuz da bilmez. Trafik denetleme ekibine dedik ki cezaya tamam da bu süreyi dört gün uzatmak zorundayız, aksi halde araçla trafiğe çıkamayız. Sağ olsunlar onlar da yardımcı oldular, aracın LPG tankının yapıldığına dair belgeler gelirse üç gün daha uzatabiliriz dediler ve uzattılar. Biz de o belgeleri onlara gönderdik, fotokopilerini de aldık muayene istasyonu isterse orada kullanırız dedik. Ama gel gör ki hiç de öyle olmadı. Senenin son günü muayene istasyonuna giden personelimizden o evrakın aslı istenince, fotokopisi olduğunu aslı gibidir yaptırabileceğini, aslının emniyette olduğunu söylemesine rağmen muayene istasyonu kabul etmedi.

Bunun üzerine LPG tankını takan iş yerinden yeniden evrak tanzim etmesini rica ettik, o da onun için yeniden para ödememiz gerektiğini, yeniden proje çizeceğini söylemesi üzerine yeniden para ödeyerek yeni bir belge alıp aracın muayenesini yapabildik. Bu olayı başkası yaşayıp anlatmış olsaydı inanmakta güçlük çekerdim ama olay bu, burada yasal bir boşluk var. Şayet muayene istasyonunun verdiği belge işe yaramıyorsa sadece para ile ilgiliyse o zaman o belgeye bu belge sadece para için geçerlidir ibaresi yazılması gerekmez mi? Karayolları Trafik Kanununda ufak bir düzenlemeye gidilip, muayene istasyonun verdiği belge trafik denetimlerinde de izin sayılır şeklinde bir açıklamaya ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Bunu ben yaşadım, bir hayli sıkıntı çektim, gereksiz ceza ve paralar ödedim, başkaları çekmesin diye buradan yazma gereği duydum. Kimseyi suçlamıyorum, herkes yasalar çerçevesinde işini yapıyor. Sağolsunlar başta emniyet müdürü olmak üzere memur arkadaşlar ellerinden geleni yaptılar ama onlar da neticede yasaların gereğini yapmak zorundalar. Ancak böyle bir sorunun olduğu da açıkça ortada, yapılması gereken yukarıda belirttiğim gibi mevzuatta küçük bir düzenlemedir, umarım yetkililer gereğini yaparlar. Bitirmeden bir konuya daha değinmek istiyorum; sanırım muayene istasyonları 2009 yılında özelleşti, o günün araç sayısı ile bugünkü araç sayısı çok farklı, muayene istasyonlarındaki yoğunluk çok fazla. İstasyonlarda bir çalışma yapıp kontrol stantlarının çoğaltılması gerektiği kanaatindeyim. Konuyla ilgili çok şikâyet geliyor, buna da bir çözüm bulunmalı. Bugünlük de bu kadar, kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR