KÂBE'NİN GİRİŞLERE KAPATILMASI...

Kâbe'nin tarihi boyunca boş kalmadığı itibari bilgilerden öğrenilmektedir. Bir kaç defa istilâ edildiği için, bir kaç defa da yağmur/sel nedeniyle girişlerin engellendiği bilinmektedir.

Kabe'ye girişlerin enellenmesini ve misafirsiz kalmasını kıyamet alâmeti olarak ifade edenler olmaktadır. En yumuşak tarifle, Kâbe'nin misafirlerine ev sahipliğinin engellenmesi belâ ve musibet habercisidir.

Kâbe'ye girişin engellendiği her durumu kıyamet alameti olarak izaha kalkmak doğru değildir. Bazen, girişin engellenmesi musibet habercisidir, bazen engelleme belâ nedenidir, bazen de var olan olumsuzluklardan Kâbe'nin misafirlerini koruma amaçlıdır.

Dün akşam Kâbe'nin temizlik nedeniyle girişlere kapandığını bizzat umrede/Mekkede olduğumuz için yaşadık, gördük. Bu tasarrufun, Kâbe'nin misafirlerini, dünyayı kasıp-kavuran koronavirüs'ten koruma amaçlı olduğunu öğrendik.

Bu tasarrufu, "Kâbe'nin misafirlerine Kâbeye gireşler kapatıldı, dolayısıyla kıyamet alametidir" diye tarife kalkmak hem haksızlık, hemde ciddi bir yanlış değerlendirme olur.

Söz konusu koronavirüs'ün insanlık için bir müsibet olduğunu Kâbe haber veriyor, buna da ortaya çıkan bu durum şahit oluyor denirse, bu tarif belki maksadı anlatmak için daha uygundur.

Hülasa ! Kâbe'nin temizlik nedeniyle girişlere kapatılmasını, belaya neden olacak bir tasarruf olarak değil; temizliğe neden olan virüsün belâ olduğunun habercisi bir tasarruf olarak değerlendirmek gerekir ki, en doğru değerlendirme şekli de budur.

Her şeyin görünen ve görünmeyen hikmetlerini Allah bilir. Ne takdir etmişse Mü'min için hayırlıdır. Belâ ve müsibet; Mü'min için nimet, hain, zalim ve asiler için ceza, günühkarlar için keffarettir. Her halükârda; her durum insanlar için hayır vesilesidir.

Allahın evim diye adını koyduğu Beytullah'da misafirinin bir an'lık bile olmaması, misafirliğin gereği olan "tavaf"ın bir anlık bile yapılmamış olmasının elbette ilahi katta bir karşılığı vardır.

Tavaf yapılmadığı zaman Kâbe'nin ağladığını itibari bilgilerden öğreniyoruz. Kâbe'nin ağlaması demek bir çeşit kıyamet, yani en hafif ifadeyle belâ/müsibet habercisi demektir.

Koronavirüs nedeniyle Kâbe'nin tavafa kapatıldığını duyduk. Kapatıldığı doğrudur, zira hem basına konu olmuş, hem de umre nedeniyle Mekke'de olan bizler bizzat olayın şahidi olduk. Sabah ve Cuma namazını konakladığımız otel bölgesindeki "Binbas" mescidinde kıldık.

Metaf alanı dışındaki; iki,üç ve taras katta münferit olarak Harem-i Şerife gidenlerin ve Harem dışında bulunan alanlarda Kâbe imamanı uyarak namaz kılanlara şahit oluyoruz.

Merine'de de durumun benzer şekilde uygulandığını öğrendik. Biz de yarın sabah itibariyle Medine'ye geçeceğiz. Peygamberimizi selâmlayıp, ziyaretlerimizi yapıp salı günü ülkemize döneceğiz.

Yıllardan beri, defalarca Kabe'ye gelen ve vedalaşan biri olarak kalbimin mahzuniyetini kelimelerle ifade edemiyorum. Bu yaşanan durumun hayırlara vesile olmasını Allah'tan diliyorum.

Kâbe'nin sahibi, kainatın sahibi olan Allah'tır. Allah evini Ebrehe'den korumuştur. Kâbe'yi girilmez hâle getirmek isteyen Ebrehe'yi de kahretmiştir. Bugünün ortaya çıkan olayında da Allah; Kâbe'nin misafirlerini muhtemel olumsuzluklardan koruyacaktır. Kâbe'nin girişinin engellenmesine böyle bakıyorum, böyle olduğuna  inanmak istiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR