DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ MEDİCAL PARK’TA KUTLANDI

DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ MEDİCAL PARK’TA KUTLANDI
Medical Park Samsun Hastanesi, Yenidoğan Ünitesinde “17 Kasım Dünya Prematüre Günü” nedeniyle pasta kesildi.

Kutlamaya hastanede bulunan taburculuk hazırlığındaki premature bebekler ve aileleri,  Yenidoğan Ünitesi çalışanları ve Yenidoğan Uzmanı Uzm. Dr. Didem Yeşilırmak, Çocuk Cerrahı Op. Dr. Dilek Polat, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Uzm. Dr. Erdal Hancıoğlu, Uzm. Dr. Halit İmdat ve Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuba Gebeşoğlu Çolak katıldı.

Türkiye’de yılda yaklaşık 1.3 milyon çocuğun dünyaya geldiğini ve doğumların yüzde 10’unun erken doğumlar oluşturduğunu belirten Uzm. Dr. Didem Yeşilırmak “Bebeğin gebelik haftası küçüldükçe sağlıklı yaşam oranları da azalıyor, özellikle 25 hafta sınırının altında doğanlarda riskler çok daha fazla, ancak iyi hazırlanmış, teknolojiyle ve dahili cerrahi branşlarla desteklenmiş iyi bir hastane ortamında bu bebeklerin bile yaşam şansı günümüzde artmış durumda, anne adayının prematüre bir bebek doğurma riski varsa, doğumun yenidoğan yoğun bakımı verebilecek bir merkezde gerçekleşmesi bebeğin yaşama ve yaşamını sağlıklı devam ettirme şansını artıracaktır, özellikle 1.000 gramın altında doğması planlanan prematüre bebekler bir yenidoğan uzmanının eline doğmalıdır." diye konuştu.

Medical Park Samsun Hastanesi, Çocuk Cerrahı Op. Dr. Dilek Polat “Çocukluk çağında yapılan bir cerrahi müdehalenin sonuçlarını, hastalar bir ömür boyu üzerlerinde taşırlar. Bu yüzden tüm bu müdehaleler disiplinli ve modern tedavi tekniklerinin uygulandığı merkezlerde yapılmalıdır. Biz hastanemiz yenidoğan ünitesinde; bu tarz müdahale gerektiren, yenidoğan bebeklerin yemek borusunun doğumsal yokluğu, gelişimsel hataları ve soluk borusu ile ilişkisi, doğumsal mide, duodenum (oniki parmak barsağı), ince barsak ve kalın barsağın yokluğu veya tıkanıklığı, diyaframın olmamasına bağlı barsakların göğüs kafesinde yer alması ve akciğerlerin yetersiz gelişimi, doğumsal makat darlığı veya yokluğu, karın duvarının olmamasına bağlı barsakların karın dışında yer alması gibi doğumsal anomalileri ve prematürelerde görülen ciddi bağırsak hasarlarının cerrahi tedavisini, 25 haftanın üzerindeki tüm bebeklerde uygulayabilmekteyiz.” dedi.

Premature bebeklerde göz sağlığı hakkında bilgi veren Medical Park Samsun Hastanesi, Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuba Gebeşoğlu Çolak “Prematüre retinopatisi tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi ile büyük oranda başarılı sonuçlar alınmaktadır. Prematüre retinopatisi özellikle 32 haftadan önce gerçekleşen doğumlarda ve 1500 gramın altında doğum kilosuna sahip olan bebeklerde görülmektedir. 750 gramın altında olan ve 28 haftanın altında doğan bebeklerde görülen agresif ROP ise yüksek körlük oranı ile sonuçlanabilen ileri form prematüre retinopatisidir. Kliniğimizde bebeklerin doğum haftalarına uygun olarak göz muayeneleri başlamakta taburculuk sonrasında da poliklinik takipleri devam etmekte, Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu sevk zinciri ile hasta 72 saat içerisinde tedavinin yapılacağı en uygun merkeze sevk edilmekte, laser, intravitreal enjeksiyon veya cerrahi tedavi uygulanmaktadır.”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.