DÜNYA İLE YARIŞIYOR

DÜNYA İLE YARIŞIYOR
MEDİCAL PARK SAMSUN HASTANESİ ÜROLOJİ KLİNİĞİ DÜNYA İLE YARIŞIYOR

Spinal anestezi ile kapalı böbrek taş operasyonu (Perkütan nefrolitotomi-PNL) yapılan hasta sayısında dünyanın en önemli tıp merkezlerini açık ara geçen Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Kliniğinin  şu an ki hedefi dünya birinciliği…

Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Hamit Öztürk ve Yrd. Doç. Dr. Abdullah Açıkgöz “kapalı böbrek taşı ameliyatı” hakkında bilgi verdiler.

Hastayı uyutmadan belden yapılan anestezi tekniği olan spinal anestezi  hastalar tarafından daha iyi tolere edilmektedir. 16-17 yaş üzeri hastalarda tercih edilmesi, ameliyat süresince hastanın uyanık kalması, hastanın kendi  solunumunun devam etmesi, koruyucu reflekslerin kaybolmaması, ameliyat sonrası dönemde genel anestezideki gibi uyanma sorunlarının olmaması, erken ayağa kalkma, ameliyat sonrası ağrı kesici kullanım gereksinimini azaltmakta  ve hastanede kalış süresinin kısalması, pozisyona bağlı veya pozisyon değişiklikleri sırasında olmak üzere, akciğer enfeksiyonu, damarsal ve sinirsel yaralanmalarının genel anestezi altında uygulanan girişimlere göre daha az oranda görülmesi gibi pek çok avantaja sahiptir.

Bu yöntemde böbreğin üzerinden cilde yapılan 1 cm lik bir kesi ile böbreğin içerisine bir iğne ile ulaşılır. Bu iğne üzerinden böbrek içerisine bir çalışma kanalı yerleştirilecek kadar o delik genişletilir ve sonra bu çalışma kanalının içerisinden girilerek böbreğin içerisine ulaşılır ve taşlar bu kanalın içerisinden geçebilecek boyuta inene kadar böbrek içerisinde kırılır. 2 cm üzerindeki böbrek taşlarında, çok sayıdaki böbrek taşlarında ve staghorn dediğimiz böbreğin tümünü dolduran böbrek taşlarında tercih edilen tedavi yöntemidir. Perkutan Nefrolitotomi (PNL) yöntemiyle hastalar  ameliyattan 12-24 saat sonra taburcu edilmektedir.  7 gün içerisinde de normal çalışma  hayatlarına dönebilmektedir. Tıp alanındaki teknolojik gelişmelerle birlikte PNL minimal invaziv bir yöntem olarak böbrek taşlarının tedavisinde açık cerrahiye tercih edilen bir metot halini almıştır.

Kliniğimizde son 5 yılda spinal anestezi ile  yaklaşık 1900 kapalı böbrek taşı operasyonu yapılmıştır. 3 yaş üzeri çocuklarda da genel anesteziyle mikro PNL operasyonu yapılmaktadır. Gelişmiş merkezlerin spinal anestezi ile yıllık PNL operasyon sayıları 40-50 civarında olduğu dikkate alındığında bizdeki rakamlarla birinciliğe oturacağımız aşikardır.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.