DÜNYA FANİ AHİRET BAKİ...

     Anne karnında, ilk kalp atışıyla başlayan dünya yolculuğu, doğumdan sonraki son kalp atışıyla bitmektedir. Belenerek çıkılan dünya yolculuğu, kefenlenerek sona ermektedir. Gözlerin dünyaya açılışıyla stardı verilen bu yolculuğa, gözlerin dünyaya kapanmasıyla son nokta konmaktadır.
     Dünya yolculuğunun ne kadar ve nasıl  süreceği, yolculuğun başladığında bilinmemektedir. Yolculuk başlamasıyla bilinen tek şey vardır ki, o da yolculuğun mutlaka bir gün biteceği gerçeğidir. Dünyaya gelmek nasıl bir hakikatsa, dünyadan gitmek de öyle bir hakikattır.
      Ahiretin de belirleyicisi olan dünya yolculuğu, bazıları için uzun bazıları için kısa, bazıları için rahat bazıları için zorlu, bazıları için huzurlu bazıları için bunaltıcı, bazıları için bereketli bazıları için lanetli geçer.
      Dünya yolculuğunda kişinin kendi iradesiyle yaptıkları olduğu gibi, ilahi iradenin yansıması olarak karşılaştıkları da vardır. Kendi yaptıkları dünya yolculuğunun şeklini, ahiret hayatının da yerini belirlemektedir.
     Insanoğlu,  kendi eliyle yaptıklarından direk sorumlu olurken, ilahi irade sonucu karşılaştıklarına gösterdiği tepkinin şekli de yine kişinin dünya ve ahiretine etki eden en önemli etkenlerdendir.
       İnsan zayıf yaratılmış, aceleci olduğu Allah tarafından bildirilen bir varlıktır. Çıkar ve menfaatini düşünür, dünyanın cazibesine aldanır.
      Dünya yolculuğunda insanı en çok etkileyen husus; menfatidir. Peygamberimiz, insanın vadiler dolusu altını olsa daha fazlasını istediğini, onun gözünü ancak ölüm, yani dünya yolculuğunun son bulması doğuracağını hatırlatmıştır.
     Dünyanın malı, serveti, şöhreti ve şehveti insana cazip gelmektedir. Bu ilahi bilgiyi veren yüce Allah, insan için en hayırlı olanı ahiret nimetleri olduğunu da işaret etmektedir.
     Dünya yolculuğunun bir imtihan olduğunun bilinmesi ve yaşamın bunun üzerinden şekillendirilmesi; en akıllıca bir tercihtir. İman, insanı tüm dünyevî kaygılardan koruyan ve kurtaran bir nimettir. Dünya yolculuğunun ahiret sermayesine dönüşmesi ancak imanla gerçekleşir.
    Akıllı, ahlaklı, eğitimli ve cesur bir insan profili; istenen, takdir edilen ve alkışlanacak olan bir tiptir. Bu özelliklere sahip bir insanın "dünya değerleri"nin esiri olması düşünülemez.
    Mutlu ve huzurlu bir dünya hayatı, yani dünya yolculuğu; ancak imanla sağlanır. Bir gün mutlaka biteceği bilinen dünya yolculuğuna, hiç bitmeyecek bir dünya aşkıyla devam etmek ahmaklıktır.
     Elbette ahiret dünyada kazanılır. Dünya ahiretin tarlasıdır. Ama, dünya yolculuğu nefsi tatmin edecek unsurları merkeze koyarak yapılırsa; kesinlikle ahiret açısından büyük bir kayıp olur.
    Dünya fani, ahiret bakidir. Nerede, ne kadar kalınacaksa, oraya o kadar önem ve değer vermek gerekir. Dünyanın ederi,  ahirete katkısı kadardır. Ahiretin şekli dünyada belirlenir.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR