DÜNYA BÖBREK GÜNÜ

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ
Dr. Kasapoğlu: Çocuklardaki böbrek şikayetlerini ciddiye alın

SAMSUN İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, çocukluk çağında görülen kronik böbrek hastalıklarına karşı aileleri uyardı. Kasapoğlu, "Çocukluk çağındaki şikayetler erken dönemde ciddiye alınmalı ve böbrek hasarını önlemek, en azından azaltmak için erken dönemde tedaviye başlanmalıdır" dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, Dünya Böbrek Günü nedeniyle açıklama yaptı. Dr. Kasapoğlu, bu yıl 'Dünya Böbrek Gününde' çocuklarda böbrek hastalıklarının önlenmesi için toplumsal bilinci artırmak ve erken tanının önemini vurgulamak amacıyla çeşitli faaliyetler düzenleneceğini belirterek şöyle konuştu: 

"Çocukluk çağında şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan doğumsal veya kazanılmış böbrek ve idrar yolu hastalıklarına bağlı olarak böbrekte meydana gelen hasar sonucu böbreğin görevlerini yeterince yapamaması kronik böbrek hastalığıdır. Doğuştan olan hastalıklar, idrarın idrar kesesinden böbreğe kaçışı çocukluk çağı mikrobik olmayan iltihabi böbrek hastalıkları, tekrarlayan ateşli idrar yolu enfeksiyonları, böbrek ve idrar yolu taşları, idrar kesesinin dolmasını ve boşalmasını bozan hastalıklar çocuklarda kronik böbrek hastalığına yol açabilir." 

'ERKEN DÖNEMDE TEDAVİYE BAŞLANMALI'

Çocukluk çağındaki şikayetlerin erken dönemde ciddiye alınması, böbrek hasarını önlemek, en azından azaltmak için erken dönemde tedaviye başlanması gerektiğini vurgulayan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu şunları söyledi:

"Uzun süreli ve sinsi ilerleyen böbrek yetersizliklerinde ilk yıllarda idrar miktarı boldur, ilerleyen dönemde ise idrar miktarı azdır. Tedavi için yeterli ve dengeli beslenme, büyüme ve gelişmenin sürdürülmesine yönelik tedaviler, ilaçlarla destek tedavileri, diyaliz, böbrek nakli yapılmaktadır. Çocuklarda kronik böbrek hastalığından korunma için sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda hijyen kurallarına dikkat etmek, sağlıklı beslenme ve yeterli miktarda su tüketmek, altta yatan hastalıklarla ilgili tedavi önerilerini dikkatle uygulamak, gereksiz ilaç kullanımından sakınmak gerekir." DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.