Dokuz ülkeden mimarlık öğrencileri İzmir'i güzelleştirecek

Dokuz ülkeden mimarlık öğrencileri İzmir'i güzelleştirecek
İngiltere merkezli dünya çapındaki mimarlık okulu Architectural Association, bu yılki çalışma sahasını Gediz Üniversitesi işbirliğiyle İzmir olarak belirledi.

Dokuz ülkeden mimarlık öğrencileri geldi, incelemelere başladı. Altı ülkeden tanınmış mimarlarla birlikte İzmir’in adeta röntgeni çekilecek, şehri daha güzel bir görünüme kavuşturacak önerilerde bulunulacak.

İzmir, dünya mimarlık çevrelerinin 2015 gündemine girdi. Architectural Association, Gediz Üniversitesi işbirliğiyle “Akdeniz'’in Geleceği” temalı mimarlık okulu düzenledi, Mimarlar Odası da destekledi. Bu kapsamda Türkiye, Çin, İsveç, Kanada, İtalya, Belçika, İsviçre, Mısır ve Lübnan’dan 35 mimarlık öğrencisi İzmir’de buluştu. Antik çağlardan bu yana yaşamın izleri sürülecek, tarih boyunca liman şehri olmuş İzmir’de ticaret, deniz ve şehir hayatı arasındaki etkileşim incelenecek. Diğer Akdeniz şehirlerinden farkları, 10 bin yıla dayanan geçmişinin günümüzdeki yansımaları, kıyı düzenlemeleri ve İzmirlinin beklentileri de araştırılacak. Türkiye, Yeni Zelanda, Avusturya, İngiltere, Cezayir ve İsviçre’den akademisyenler ve mimarlar da çalışmalara eşlik edecek. Türkiye'nin ünlü mimarlarından Nevzat Sayın, Han Tümertekin, Murat Tabanlıoğlu, Burcu Kütükçüoğlu ve Cenk Dereli’nin de yer alacağı konuşmacılar, hem gençlere seslenecek hem İzmir’i değerlendirecek. Elde edilen bilgiler ışığında şehri daha güzel bir görünüme kavuşturacak çeşitli önerilerde bulunulacak. Bu tespitler ve öneriler, başta uluslararası mimarlık çevreleri olmak üzere bütün dünyanın bilgisine de sunulacak.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜME BÜYÜK KATKISI OLACAK’

Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Erdoğdu Erkarslan, Architectural Association gibi bir mimarlık okulunun İzmir’e gelmesinin önemine işaret etti. Şehrin tanıtımı, sağlıklı gelişimi ve şehir dönüşümü açısından büyük katkıları olacağını dile getiren Prof. Dr. Erkarslan, “Bu temayla daha önce Yunanistan’da, Hırvatistan’da, Cezayir’de ve Beyrut’ta düzenlenmiş. Ülkemiz ve İzmir içinse bir ilk. Dünyanın dört bir yanından katılımcı öğrenciler ve konuşmacıların gözlemleri, kentimize yön verecek. İzmirimiz'i dünya kamuoyuna taşıyacak böyle bir organizasyonun parçası olduğumuz için büyük mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.