DİYABET HASTALARININ KORKULU RÜYASI NÖROPATİ

DİYABET HASTALARININ KORKULU RÜYASI NÖROPATİ
Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Serpil Kıroğlu Yön “diyabetik nöropati” hakkında bilgi verdi.

Dr. Yön “Diyabet hastalarının yaşam kalitesini etkileyen en önemli tutulumlardan biri de sinir sistemine olan etkileridir. Diyabetin periferik sinir sistemi tutulumuna diyabetik nöropati denilmektedir. Örneğin gece sabaha kadar ayakları elleri yanan, batışan, sıcak basan üzerine çarşaf dahi değdiremeyen birini düşünün, vereceğimiz bir tek ilaçla şikayeti rahatlayabilir. Ya da ayaklarındaki hissizlikten dolayı ayak yaraları olan bir diyabet hastasının yara kontrolü ve diğer önlemlerle belki de ileride o bacağın kangren ve kesilmesini önleyebiliriz.”dedi.
Diyabetik nöropatinin hastalarda farklı şekillerde görüldüğünü söyleyen Uzm. Dr. Serpil Kıroğlu Yön “En sık el ve ayakların uç kısımlarından başlar, yukarı doğru yayılır. Yanma, batma, acıma, uyuşma, hissizlik olur. Güçsüzlük, kaslarda erime ve otonom şikayetler de eşlik edebilir. Hastaların kan şekeri genellikle yüksektir. Henüz diyabeti tespit edilmemiş bazı hastalarda nöropatik yakınmalar ilk bulgu olabilir. Yeni tanı konulmuş kan şekeri yüksek nöropatisi olan bir hastada, şeker hastalığı tedavisi ile şikayetlerde düzelme görülebilir.”diye konuştu.

Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Serpil Kıroğlu Yön “Genitoüriner yakınmalar, cinsel fonksiyon bozukluğu, mide bağırsak sistemi ile ilgili şikayetler, terleme ve çeşitli kardiyovasküler şikayetler olabilir. Ayağa kalkınca baş dönmesi, baygınlık ile pozisyona bağlı tansiyon düşüklüğü sık bir bulgudur. Yine şeker krizi esnasında nöropatik yakınmalar artabilir, kriz tedavisi ile düzelme görülebilir. Diyabetik nöropatinin önlenmesi ve tedavisinde ilk basamak kan glikoz düzeyinin iyi kontrol altında tutulmasıdır. Bununla beraber diyabetik nöropatinin ağrı, duyu bozuklukları ve otonom bozukluklar gibi semptomlarına yönelik tedaviler, hastanın yaşam konforunu etkilemesi nedeniyle özel bir önem taşır.”
Nöropatik ağrının tedavisinde en çok ilaçlardan yararlanıldığını vurgulayan Dr. Yön “Hastaya uygun medikal tedavi ile şikayetler kontrol altına alınabilir. Nöropatiye bağlı duyu kusuru, hastada eklem hasarlarına, ayak yaralarına sebep olabilir. Farkedilmeyen yaralanmalar enfeksiyon eklenmesi ile ayağın kangren veya kaybına kadar gidebilir. Diyabet hastası dahiliye-endokrin hekimi yanında nöroloji, kardiyoloji, göz gibi diğer bölümler tarafından da düzenli takip edilmelidir. Bu takiple hastalığın kontrolü, yaşam konforu, ileride ortaya çıkacak maluliyet oluşturabilecek durumlara karşı önceden önlem alınması sağlanır.”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.