Dilenmek

Dünyanın en eski mesleklerinden birisidir  dilencilik. Ustalık gerektirir, beceri gerektirir, oyunculuk gerektirir  ,ciddiyet gerektirir. Hem ciddi bir rol yapacaksınız, hem işinizde  ciddiyeti muhafaza edeceksiniz. Şaka yapamazsınız mesela dilenirken,  ses tonunuz eziklik üzerine kurulmuşsa konuşmanın yarısında o tonu değiştiremezsiniz, hem yüzünüzde ki acıyı değiştirmeyeceksiniz, hem  ses tonunu hemde anlattığınız hikayeyi el kol hareketleri  ile desteklerken yüzünüzde ki mimikleri ona  eşlik ettireceksiniz. Herkesin harcı değildir.

Suriyeli dilencilerin öğrenmesi gereken çok şey var bizimkilerden.  İki grup arasında en belirleyici olan konulardan bir tanesi  dil sorunudur.  Dil olmayınca acıyı yansıtamıyorsunuz. El kol hareketlerini ekle-yemiyorsunuz anlatımınıza, katı bir acı ifadesi veya normal bir olay havasında açılan el. Oyunculuk,mimik ,ciddiyet,tondan yoksun yavan bir dilenme.

Saatler çok önemlidir aslında, geldiğiniz bölgenin özelliklerini bilmiyorsanız ,orada aynı işi yapan insanları inceleyin. Ekipmanınızı kontrol edin, cümbür cemaat dilenmeye gitmeyin. Akşam hava kararmak üzereyken evine yorgun dönen insanların önüne çıkıp para isteyemezsiniz. Sabah erken saatte işe gitmenize de gerek yok, gece karanlığa kalmanıza da gerek yok. Kısaca mesaiye hiç gerek yok.

 Ama Suriyeli dilenciler öyle değil, gece saat on, mert ırmağı bulvar köprüsü. İki yetişkin erkek, iki kadın, 4 çocuk, bana doğru yaklaşırken  önde olan çocuklar ellerini açtı. Muzip bir tebessüm var yüzlerinde, baktılar benden iş çıkmayacak yürümeye devam ettiler. Bayanlar ile aynı doğrultuya geldik, bir tanesi sesini çıkarmadan elini uzattı. Hemen köprünün sonuna gelindiğinde durdular, kadınlar çocuklarla kahvehaneye giderken erkekler köprü başında bekli yordular.

Mekanda önemlidir bu konuda, ara caddelere postu serenden tutun, kalabalığın olduğu yerlerde, işlek camilerde ,hastahanelerde,yer edinenlere kadar sabit olanlarına rastladığınız gibi, alanda gezinenlere rastlamanız da mümkündür. Hatta yanılıp yardım ettiğiniz seyyar bir dilenci, iki sokak  ötede yine karşınıza çıkabilir. Bunların ‘’Biraz önce verdim ya’’ dediğinizde ‘’Pardon’’ diyenleri çok şeker. Hiç karşılaşmadığınız birine ‘’ Az önce verdim ya’’ dediğinizde sizle tartışmaya girmeyerek  yüzünde ki acı ifadeyi birden umursamaz şekle sokanların iş ahlakından uzaklığı ciddiyetsizlik belirtisidir. Ola ki meydan da dilenen genç bir kız ile karşı karşıya iseniz, ‘’Neden çalışmıyorsun ?’’ sorusunu, kaba bir dille size iade etmeleri mutlaktır. Problem çıkmamasını istiyorsanız sessizce uzaklaş malısınız.

Hafta sonu Fakültede hasta ziyaretinden yaşlı annemle çıkıyoruz. Kapı önünde bir kadın yanında çocuğu. Annemin kolunu tuttu,’’ Hastahaneye geldik, Çorum'a dönecek paramız yok  yardım eder misin’’ dedi. Annem 20 lira verdi, bana döndü, 5 lirayı uzattım 10 lira daha annem alıp dilenciye verdi. Parktan arabayı aldık,  kavşakta 15 dakika bekledik ve anneme olayı izlettim. O süre içerisinde 6 kişi cebine uzanmıştı.

Eski Doğum hastahanesinin  orada ki ışıklarda araç ile beklerken hemen ilerde sırtında özürlü bir çocuğu taşıyan adamı far kettim. Yanlarında durdum, gidecekleri yere kadar götürebileceğimi söyledim.  Biraz uğraşarak çocuğu oturttuk, babası yanına ben şoför koltuğuna geçtim. Nereye gideceklerini sordum,’’ Tekkeköy’’ dedi adam. Hareket ettik, yardım isteği başladı, ‘’Evinize bırakacağım ancak bunu yaparım’’ dediğimde, İlim  Yaymanın ışıklara gelmiştik, adam                ‘’ Beni doğumun karşısında bırak ‘’dedi. Aldığım yerin karşısında adamı indirdim.

Bunlar işlerini yapıyor, ya yarışma adı altında bin bir rol yaptırılıp, kendini jüriye beğendirme yarışına girenlere ne denmeli.pardon onlar yarışmacıydı.  Her radyo programında bir şarkının ardından çıkıp, son iki ürün kaldı, çok yoğun aramadan dolayı hatlar kitlendi deyip, sonraki bir çok programda bitmeyen 2 yi anlatan adamların yaptığı nasıl bir dilencilik tir. Pardon oda reklamdı değil mi ?  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR