Dikkat ! Har(a)ç Kazığı !

Bu yıl üniversite harçlarına sessiz sedasız fahiş oranda zam yapıldı.Ve bir zamanlar suçladığımız medyanın dışında tepki gösteren kimse olmadı ....bir de zamma muhatab öğrencilerin dışında...Aslında  yapılan yanlış kim tarafından yapılırsa yapılsın tepki gösterilmesi gerekir.

                    Malesef bu konuda en çok eleştirdiğimiz hataya biz düşüyoruz.Günlerdir meydanlarda üniversite  öğrencileri harç zammına karşı gösteri yapıyor ve polisimiz de kıyasıya jopluyor, tekme tokat dayak atıyor....Bizim medyadan ses seda yok....Demokratik açılımlardan bahseden bizler , acaba yanlışı bizim gibi düşünen birileri yapınca neden o meşhur açılımlarını göstermiyoruz  merak konusu doğrusu....

                  Eski dönemlerde başörtüsü zulmüne karşı haklı olaral tepki gösterirken, başörtüsü mağdurlarına yapılan haksız uygulamaları eleştirirken  ,meydanlarda yapılan gösterileri ve göstericileri dağıtırken görevlilerin  takındığı acımasız tavırları her platformda tartışırken neden bugün  üniversite  harçlarına yapılan kazık zammı sessiz sedasız karşılıyoruz.

                 Bu doğru davranış mıdır ? Etik midir yaklaşımımız ? Ayrıca gösteri yapan öğrencilerin tavrı usul olarak yanlış bile olsa bu şekilde mi karşılık verilmesi gerekir ? Ne istiyor bu çocuklar ? Harçların fazla olduğunu dile getirmekten başka ne yapıyorlar ?

                Eğer işin içinde provokatif  eylem kokusu varsa onuda devletin ayırt etmesi gerekir tabi ki...Ama bir gerçek var ...Harç zamları acıtacak kadar çokk...Hele ikinci öğretim harçları deli dumrul haraçlarına dönmüş ve gerçekten insaf demekten başka bişe gelmiyor içimden...

               Türkiye"de gençler, üniversite eğitimini , var olan işşizlik oranını düşürmek ve işşiz güçsüz gezmelerini 5-6 yıl daha ileriye ötelemek için yaparlar.Bu gerçeği herkesin kabul etmesi gerekir.Onun içindir ki bugün belki sayıları yüzbinlerle ifade edilen üniversite mezunu işşizler vardır.Yine, normalda lise mezunlarının bile yapabileceği iş başvurularına bir çok üniversite mezunlarının başvurması , sıkıntıların hangi boyutta olduğunun göstergesidir.Ben bu değerlendirmeyle işin çok basit olduğunu dile getirmek istemiyorum.Sadece Türkiye"de üniversite eğitimi işsizlik oranlarını düşürme adına bir öteleme yapmak suretiyle fayda sağlarken, bunun iktidarlar için bir kazanç olduğu belli iken hangi mantıkla  harçlar bu kadar artırılmak suretiyle gençlerin üniversite iştahları da kesilmek isteniyor.

               Bir de yaşanan küresel ekonomik kriz ve bizim topluma yansıması biliniyor iken harçlara yapılan bu oranda zam gerçekten ağır gelmiştir.Meclis bir takım konularda jet düzenleme yapma dinamizmini taşırken harçlar konusunda da azıcık düşünse halkın takdirini kazanır diye düşünüyorum.Hele ikinci öğretimler de o acımasız zamlar daha makul bir noktaya çekilebilir.

                Bu konuda muhalefet ve sivil toplum örgütleri neden sessiz kalıyor anlamak mümkün değil.Hele eğitim sendikalarının başka hangi işleri var ki ? Neden değişik platformlarda bu konular dile getirilmek istenmiyor ? Yada yapılan faaliyetleri biz mi göremiyoruz .

               Gerçi bu saatten sonra değişen bir şey olacağını sanmıyorum ama ben üniversite harçlarına yapılan zammın acımasız olduğunu düşünüyor ve bunu açıkca ifade ediyorum.Bunu dile getirme adına yapılan eylemlere de destek veriyorum.Ama sadece demokratik hak arama yolları ile...Yoksa sokaklara dökülüp sağı solu yakıp yıkan eşkiyaların yaptıklarına değil....

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR