DİJİTAL DÖNÜŞÜME YÖNELİK TEKNOLOJİLER 2022'DE ETKİSİNİ ARTIRACAK

DİJİTAL DÖNÜŞÜME YÖNELİK TEKNOLOJİLER 2022'DE ETKİSİNİ ARTIRACAK
Salgınla birlikte hız kazanan dijital dönüşüm çalışmalarına yönelik teknolojilerin, 2022'de etkisini artırması bekleniyor.

Tüm sektörler için önemi günden güne artan dijital dönüşüm uygulamaları, daha verimli iş süreçleri oluşturma sürecinde etkin rol oynuyor. ABD merkezli araştırma şirketi Gartner'ın verilerine göre, dünya çapındaki bilgi teknolojilerine yönelik harcamaların yüzde 5,5 artışla 2022'de 4,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu kapsamda, yapay zeka, veri analitiği, siber güvenlik, kurumsal yazılımlar, bulut sistemleri gibi dijital dönüşümü etkileyecek alanlardaki yatırımlar ve gelişmeler önem taşıyor.

"Kompozit yapay zeka uygulamaları öne çıkacak"

İleri analitik şirketi SAS’ın Güneydoğu Avrupa Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Lideri Altan Atabarut, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "kompozit yapay zeka" kavramının 2022’de öne çıkacağını söyledi. Kompozit yapay zekanın bir iş problemi için en uygun yapay zeka metodolojilerinin "kombinlenerek" kullanılmasına dayandığını aktaran Atabarut, "Tedarik zincirinde yapay zeka kullanımıyla yaşanan dalgalanmaları tahminleyip önlem almak kritik hale gelecek. Türkiye’de lojistik, rotalama, envanter optimizasyonu, fiyatlama optimizasyonu başlıklarının popüler hale geleceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin ekonomisinde de önemli rol oynayan tarım alanında ise hastalıkların oluşup yayılmasını önlemek üzere küçük ve büyük baş hayvanların canlı takibine ilişkin analitik uygulamaların yaygınlaşmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yerli bulut platformlarına ilgi artacak"

Yerel bulut platformlarının da 2022’de öne çıkması bekleniyor. Kişisel Verileri Koruma Kanunu gibi veri regülasyonları nedeniyle şirketlerin yurt dışı verilerinin yerel olarak saklama ihtiyacı yerli bulut servis sağlayıcılarına yönelik talebi artırıyor. Yerli bulut servisi sağlayıcısı Bulutistan'ın CEO'su Begim Başlıgil, Türkiye'de genel bulut pazarının halihazırda yüzde 24 büyüme kaydettiğini belirterek, 2022 yılına kadar tüm kurumsal pazarın yüzde 50'sinin çoklu bulut kullanmasının beklendiğini vurguladı. Yeni yılda bulut sağlayıcılara ve ”broker”lara olan talebin artabileceğini dile getiren Başlıgil, şunları kaydetti: "Hibrit bulut uygulamalarının artması ile bulut orkestrasyon ve bulut yönetimi çözümlerine ihtiyaç duyulabilir. Esneklik ve entegrasyon bir gündem haline gelebilir. Bulutistan olarak, SAP Hana Cloud servis sağlayıcı olarak yüzde 34 pazar payı ile lider durumdayız. 110'dan fazla büyük kurumsal müşterilerimizin SAP Hana Projeleri, Bulutistan üzerinden ilerliyor. 2022'de hedefimiz, pazar payının yüzde 50'sine ulaşmak. Ayrıca pandemi ile hızlanan şirketlerin dijitalleşme ihtiyaçlarının bulut pazarını daha da büyüteceğini öngörüyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.