Deprem İçin En İyi Önlem Yapı Denetimi

Deprem İçin En İyi Önlem Yapı Denetimi
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Samsun Şube Sorumlusu ve MNC Yapı denetim sahiplerinden Murat Akmeşe...

Samsun'da yıllık ortalama 3,5 milyon metrekarelik inşaat alanının denetlendiğini ve yapı denetim işlemi tamamlanan yapıların 7-7,5 şiddetindeki depremlere kadar herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini söyledi.

SAMSUN RİSK TAŞIYOR

Samsun'un Havza'dan geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı ile beraber deprem açısından riskli bir bölge konumunda olduğunu vurgulayan Akmeşe, "Özellikle Havza ve Kavak bölgesi Samsun'da deprem konusu için oldukça büyük risk taşıyor. Samsun merkezinde ve diğer ilçelerde sorun teşkil eilmiyor fakat Ladik, Havza ve Kavak riskli bögleler içerisine giriyor. Bu bölgede yapılacak olan yapılar statik açıdan deprem yönetmeliğine göre şehir merkezine göre biraz daha sıkı denetleniyor. projeler de bu konu göz ardı edilmeden hazırlanıyor." dedi.

"12 MİLYON METREKARE DENETLENDİ"

Samsun merkezinde deprem riskinin üçüncü, fakat Ladik ve Havza böglesinin birinci ve ikinci deprem bölgelerinde olduğunu kaydeden Akmeşe, "Deprem riski olarak Samsun merkez üçüncü bölge sınırları içerisinde. Fakat Ladik ve Havza bölgesi birinci ve ikinci deprem bölgesinde. Bundan sebeple bu ilçelerimiz 2010 yılından sonra daha sıkı denetim yapılarak projeler ona göre hazırlanıyor. Yapı denetimin gelmesiyle beraber güvenli yapılar son 5 yılda büyük artış gösterdi. Bunun en basit örneğini Cuma günü yaşanılan ve büyüklüğü 5.1 olan Tokat depremidir. Daha geriye gidecek olursak Van depreminde 80 tane denetlenen yapı vardı. Bu depremde yetkililer tarafından denetlenen binaların hiçbirisine bir zarar gelmedi. diyen Akmeşe "Son beş yılda Samsun'da yaklaşık 12 milyon metrekarelik bir alan yapı denetlendi." şeklinde konuştu.

"DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR!"

Yapı denetiminin vazgeçilmez olduğunu kaydeden Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Samsun Şube Sorumlusu ve MNC Yapı denetim sahiplerinden Murat Akmeşe, "Denetimsiz binalar büyük sıkıntılara yol açabilir. Vatandaşlarımız denetimi yapılan binalarda güvenle yaşayabilir. Unutmayalım ki Deprem öldürmez, sağlam yapılmayan yapılar öldürür" dedi. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.