Denizlerin Fatihi Vefat Etti

Denizlerin Fatihi Vefat Etti

7 denizde Türk bayrağını dalgalandırarak dünya turunu 3 yılda tamamlayan ilk Türk olarak tarihe geçen Sadun Boro, 87 yaşında vefat etti.

Yelkencilikle ilgili makaleler ve kitaplar yazan yedi deniz fatihi Sadun Boro, ilk kitabı Pupa Yelken'de dünya seyahatini anlattı. Türk denizlerini anlattığı Vira Demir ise, Türk denizciliğinde büyük bir boşluğu doldurdu.

46 yıl boyunca bindiği ve yaklaşık 150 bin mil yaptığı Kısmet isimli teknesini İstanbul'daki Rahmi Koç Müzesi'ne bağışladıktan sonra, Sonbahar ismini verdiği yeni teknesi ile yaşamını yine denizlerde sürdüren Sadun Boro, 1980 yılından beri Bodrum'da yaşadı.

Koyların ve Ormanların Koruyucusu

Sadun Boro, başta Gökova ve Göcek olmak üzere, güney Ege koylarının korunması için çaba harcadı.

Denizler Babasız Kaldı

Antarktika'ya giden ilk Türk kadın denizci Sibel Karasu, "Sadun ağabeyle son bir haftasını birlikte geçirdik. Denizler babasız kaldı. Onun bıraktığını biz devam ettirip koylar ve çevreyi koruyacağız. Onun son isteklerinden biri de buydu" dedi.

Manevi oğlu Can Pulak ise, Sadun Boro için şunları söyledi, "Bu ülkenin bayrağını o günün şartlarında sadece bir pusulayla yabancı denizlerde dalgalandırdı. Türkiye'nin adını tüm dünya denizlerine yazdırdı." 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat Beşer Arşivi
SON YAZILAR