Demokrasi ve özgürlük kısıtlamaları AB önünde engel'

Demokrasi ve özgürlük kısıtlamaları AB önünde engel'
İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri (İKV) Çiğdem Nas, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ziyaretiyle yeniden canlanan Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyelik umutlarının önündeki en önemli engellerden birinin...

 “Demokratikleşme, medya, ifade özgürlüğüne ve insan haklarına kısıtlamalar” olduğunu vurguladı.
Merkel'in İstanbul ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından, Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakere sürecine ilişkin soru işaretleri tekrar masaya yatırıldı.

“Mülteci krizi” başlığının öne çıktığı temaslarda Merkel, iki konuda Türkiye’ye yardım edeceği sinyalleri verdi: Vize muafiyeti ve AB üyelik müzakerelerinin ilerlemesi.

Peki Ankara’nın taleplerinin gerçekleşebilmesi ve müzakerenin canlandırılabilmesi açısından Merkel ziyareti ne ifade ediyor? Türkiye’nin talepleri gerçekleşebilecek mi?

Doğan Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas’a göre, ziyaretin ardından mülteci krizine yönelik işbirliği, Ankara’nın yük paylaşımı konusu ile müzakerelerin hızlandırılmasıyla ilgili ifadeler öne çıkıyor. Bunun yanında, belli başlıkların açılması bekleniyor.

Ancak Çiğdem Nas’a göre Türkiye’nin taleplerinin gerçekleşmesi, kısa vadede çok da mümkün görünmüyor. Nas, “Türkiye, demokrasi ve insan hakları açısından, amiyane tabirle, AB’nin gözüne girmediği sürece, Türkiye açısından umutlu bir tablo görünmüyor” diyor.

“3 milyar euro nereden karşılanacak?”

Ankara’nın Merkel ziyaretinde öne çıkardığı talepler arasında altı başlık açılması da var.

Merkel ziyaretini değerlendiren Nas, açılması en kolay başlığın “ekonomik ve parasal politika” başlığı olduğunu kaydediyor. Nas, Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde koyulan blokajın, François Hollande’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle kaldırıldığını hatırlatıyor. Buna göre, mültecilerin barınması sırasında harcamalara destek için Türkiye’ye fondan para verilecek.

Ancak bahsedilen 3 milyar euro fon desteğinin ne kapsamda verileceği de, Nas’a göre kilit konular arasında. Nas, “Bu para, ayrı bir fondan mı karşılanacak, belli değil. Belki üye devletler destek verebilir ya da ek fon söz konusu olabilir; çünkü AB’nin Türkiye gibi ülkelere ayırdığı fonlar zaten belli” diye vurguluyor.

İKV Genel Sekreteri’ne göre “konuşulan altı başlık, siyasi blokajlar olan başlıklar ve Merkel ya da herhangi bir kimsenin garanti verebileceği şeyler değil. Ancak, Merkel’in irade sarf etmesi önemli." DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.