DAĞ KÖYLÜLER YENİ CAMİSİNDE BULUŞTU

DAĞ KÖYLÜLER YENİ CAMİSİNDE BULUŞTU
Samsun 19 Mayıs İlçesi'nde 600 yıllık tarihi ve kültürel yapısı ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Dağ Köyü muhteşem mimari yapısı ön plana çıkan Fatma-Avni Asal Cami önünde dün "2. geleneksel Dağ Köy Buluşması"nı gerçekleştirdi.

FATMA ÇAVUŞ'UN KÖYÜ DAĞ KÖY

Gerçekleşen bu buluşmada yaz tatili ve Kurban Bayramı vesilesi ile bir araya gelen hemşeriler bir birlerini görme fırsatı bulurken, köyün gençlerinin birbirlerini tanıması ve kaynaşması amaçlandı. Düzenlenen buluşmada ilk önce gelen misafirlere semaver çayı ikram edildi. Daha sonra ise misafirlere Kur'an tilaveti dinletildi. Buluşmada akşam namazı kılındıktan sonra gurbetten gelen hemşerilere yöresel yemekler ikram edildi. Yapımı biten Fatma-Avni Asal Camii tarihin derinlikleri nakış nakış işlenmiş ve muhteşem görkemi ile görenlerin beğenisini topluyor. Ayrıca yapılan caminin alanı sosyal bir yaşam alanı taşıyor. Ayrıca tamamlan Fatma-Avni Asal Cami'nin etrafında çocuk oyun parkı, taziye evi, büyük bir avlusu ve peyzaj çalışması köylüler ve gelen misafirler hem ibadet, hemde hoş sohbet yapıyor. Ayrıca yapılan çocuk parkı ile çocukların dinimiz gereklerini öğrenmesi için ön plana çıkıyor. Ayrıca Kurtuluş Savaşı zamanında Rum Çetelere karşı büyük bir kahramanlık sergileyen Fatma Çavuş'un heykeli köyün tarihini yansıtıyor.


"BUNU GELENEKSEL HALE GETİRMEYİ PLANLIYOR"

Fatma-Avni Asal Cami yapımında maddi ve manevi büyük emeği olan İş Adamı Recep Asal şu şekilde konuştu: " Köyümüzden göç etmiş, Samsun'da, şehir dışında hatta ülke dışında yaşayan hemşerilerimizi bir araya getirmeyi ve gençlerimizin birbirlerini tanımalarına vesile olmak için bu buluşmayı gerçekleştirdik. Düzenlediğimi buluşma ikinci defa düzenleniyor ve bunu geleneksel hale getirmek istiyoruz. Bu camiyi yaptırdıktan sonra bende bir hayırsever olarak en önemlisi bu köyün bir evladı olarak, bu buluşmaya katıldım. Bu buluşmaları önemsiyorum. Köyün insanı akraba gibi birbirleri ile olan ilişkileri çok güzel ve gelecek nesilede örnek oluyor. Bu buluşma köyün gelişimin kuşkusuz büyük bir adım olacak.Köyümüze baraj yapılıyor, bitimi akabinde ise köyümüz daha da renklenecek. Köyümüzde birçok tarihi yapı bulunuyor. Türbelerimiz ve en önemlisi Kurtuluş Savaşı'nda Rum Çetelerini durdurmak için kahramanca kurşunlara göğüs geren Fatma Çavuş'un köyüdür Dağ Köyü. Gençlerin bu buluşma için çabası beni çok heyecanlandırdı ve her zaman elimden geleni de yapmaya hazırım"


OSMANLI VE SELÇUKLU ESERLERİNDE İLHAM ALINDI

Fatma-Avni Asal Camii hakkında açıklamalarda bulunan İş Adam Recep Asal, "Bizim köyümüzün camisi çok eski ve küçük bir camiydi. Ne kadar köyümüzün hanesi az olsada. Dışarıdan yaşayan hemşerilerimizin cenazeleri köye geliyor ve yaz aylarında namazlarda sıkışıklık oluyordu.  Açıkçası bu bir ihtiyaçtı. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak köyümüze bir cami yaptırma kararı aldım. Camiyi köyün içine yapmadık. Çünkü; sadece cami olarak değil buraya bir yaşam alanı oluşturduk. Destek verenlere teşekkür ediyoruz, Allah hayırlarını kabul etsin. Yaklaşık 2 buçuk yılda bu camiyi bitirdik. Mimari olarak eski Osmanlı ve Selçuklu camilerine bir sempatim vardı. Bu caminin işlemeleri, taşları ona göre yapıldı. Allah'ta kısmet ettik yaptık. Mimaride taşlar el işçiliği ile yapıldı. Eskiyi canlandıracak bir cami yaptırmak için gayret ettik. Çevre düzenlemesi ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'ne, Atakum Belediyesi'ne ve 19 Mayıs Belediyesi'ne desteklerinde dolayı da teşekkür ediyoruz" dedi. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.