CUMHURBAŞKANI'NDAN MUSUL AÇIKLAMALARI

CUMHURBAŞKANI'NDAN MUSUL AÇIKLAMALARI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'nde Musul operasyonuyla ilgili konuştu
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "" Ne diyorlar; Türkiye Musul'a girmesin. Nasıl girmeyeyim? 350 kilometre sınırım var. Tehdit altındayım. İlgi alakası olmayanlar gelip giriyor" dedi. Erdoğan, "Biz operasyonda da olacağız, masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil" diye konuştu.

" BEN TEHDİT ALTINDAYIM"

Erdoğan, "Şimdi Musul başladı. Şu anda Musul'da operasyonlar devam ediyor. Ne diyorlar? 'Türkiye Musul'a girmesin'. Ya nasıl girmeyeyim? 350 kilometre sınırım var benim ve bu sınırdan ben tehdit altındayım. 911 kilometre Suriye, 350 kilometre Irak... Hiç ilgisi, alakası olmayanlar gelip giriyor. Neymiş? Bağdat onlara 'Gel' demiş. 'Gel' demedikleri zaman Irak'a gelenlere niye 'hayır' demediniz? Öyle mi? 14 sene önce, 15 sene önce Saddam 'Gel' mi dedi bunlara? Ama girdiler. Orada kan gövdeyi nasıl götürdü? Milyonu aşkın insan öldü. Şimdi sizler hukukçular olarak inanıyorum ki yasaların diliyle değil, hukukun diliyle konuşan insanlarsınız ve böylece konuşan insanlar olmaya devam edersek hak yerini bulacaktır. Çünkü bir hukuk var, onun yazılısı yoktur, İngilizlerde olduğu gibi. Ama bir de yasalar vardır ki o yasaları da güçlüler istedikleri gibi yazarlar, ona göre de atı oynatırlar. Bu bizim için çok önemli." dedi.

"BİZ OPERASYONUNDA DA OLACAĞIZ, BİZ MASADA DA OLACAĞIZ"

"İşte şimdi Musul'a operasyonlar başladı" diyen Erdoğan, " Kendilerine söyledik. Şu anda Genelkurmay Başkanım Amerika'da. Muhatabıyla görüşmelerini yaptı. Bir saat kadar önce tekrar kendisiyle Amerika'dan görüştük. Ve ne gibi adımlar atıyoruz, bunları konuştuk. Ve kendilerine aynısını söyledik; Bakın, Türkiye'nin olmadığı bir operasyondan kusura bakmayın, doğabilecek neticelerden biz sorumlu değiliz. Biz operasyonunda da olacağız, biz masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil. Çünkü burada bizim için bir tarih yatıyor. Beyefendiler arzu ederlerse, Misakı Milli’yi okurlar, daha iyi anlarlar. Şu anda bizim Musul’da kardeşlerimiz var. Araplar, Türkmenler, Kürtler. Bizim burada kesinlikle duyarsız olmamız mümkün değil " diye konuştu.

"KİMSE BİZDEN BAŞİKA'DAN ÇIKMAMIZI BEKLEMESİN"

Başika kampı ile ilgili de konuşan Erdoğan, " 'E Başika’dan çıkın'. Kimse bizden Başika’dan çıkmamızı beklemesin. DEAŞ’a karşı her türlü operasyonu yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. DEAŞ ile orada en onurlu mücadeleyi veren biziz. Eğer mesele terör örgütüyle mücadeleyse, başından beri Başika kampında bu mücadeleyi veren biziz. Musul’daki kardeşlerimizi Başika’daki kampta, DEAŞ ile mücadele etsinler diye eğiten biziz. Aynı şekilde Peşmergeleri eğiten biziz" ifadelerini kullandı.

"SÜNNİ-Şİİ ÇATIŞMASINA 'EVET' DİYEMEYİZ"

Erdoğan, "Ülkemizin ısrarla Musul operasyonunun dışında tutulmaya çalışılması, orada da DEAŞ bahanesiyle kurulmaya çalışılan mezhep çatışması kapanını bozacağımız bilindiği içindir. Biz oraya onun için sokulmak istenmiyoruz. Kendilerine aynı şeyi söyledik. Biz bir Sünni-Şii çatışmasına 'evet' diyemeyiz" dedi.
 DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.