Çocuklarınızı kış hastalıklarına karşı koruyun

Çocuklarınızı kış hastalıklarına karşı koruyun
Soğuk havalarla birlikte özellikle çocuklarda kış hastalıkları baş göstermeye başladığını belirten Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktorlarından Uz. Dr.Ali ŞİMŞEK ailelere bu sağlık problemlerine karşı alınabilecek önlemler

Havaların soğuması ile birlikte, çocuklar da da kış hastalıklarını harekete geçirdi. Kış ayı boyunca, üst solunum yolu virüsleri adeta sıraya girerek, bir salgın biterken bir diğerini devreye sokuyor. Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktorlarından Uz. Dr.Ali ŞİMŞEK bu sağlık problemlerine karşı çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENMESİ

Bağışıklık sisteminin gelişmesi mikrop ve virüsleri tanıştıkça mümkün olduğunu belirten Uz. Dr.Ali ŞİMŞEK, "Çocukların bağışıklık sisteminin gelişmesi için değişik mikroplarla tanışmaları ve bunları yenmeleri gerekir. Son yıllarda pek çok çocuğun 0-5 yaş döneminde kreşe gitmesi sonucu ilkokulda görülen enfeksiyonlar daha da seyrekleşti.  

Mikrop, virüs ve parazitlerlerle tanıştıkça vücut alışarak bağışıklık üretiyor. 0-5 yaş çocukları yeterince bağışık olmadıklarından hastalanıyor ve bazı davranış özellikleri nedeniyle de birbirlerine kolaylıkla bulaştırıyor. Erken dönemde enfeksiyonlara maruz kalan çocuklar ilkokul yıllarında daha az hastalanıyor.

HİJYEN KURALLARI

Bu anlamda ailelere de büyük görevler düşüyor. Çocuklara verilecek hijyen eğitimi, etraf temizliği, tuvalet kullanımı ve temizliği, alan paylaşımı, beslenme hijyeni ve gıda maddelerinin ellenmesi, eğitmen – çocuk oranı gibi pek çok konunun üzerinde durulması gerekir. Çocukların her bakımından sonra eller yıkanmalı. Eğer çok sık yıkama söz konusuysa Alkol bazlı antiseptikler de kullanılabilir. Belirli sıklıkta ortam ve oyuncak temizliği yapılmalı ve hiçbir şekilde aksatılmamalıdır. Çalışanlar ve çocuklar ellerine değil kol içine öksürmeyi veya hapşırmayı bilmelidir. Kağıt mendil kullanıp tek temasla çöpe atmalıdırlar. 

SAĞLIKLI BESLENME

Zaman içinde düzensiz beslenme, çevremizdeki toksinler, uykusuzluk bu savunma sisteminin zayıflamasına neden olur. 

Yanlış beslenme, şeker, sigara (pasif içicilik de dahil), çevre ve hava kirliliği bu sistemin zayıflamasına neden olur. Bunun için doğru beslenme kurallarına uyulması gerekmektedir. Bunların yanında Omega 3 yönünden zengin olan balık, haftada 1-2 kez, bol taze meyve ve taze sebze düzenli olarak sofralarda yer almalıdır. Ayrıca ıhlamur, zencefil, günlük tüketilmeye dikkat edilmelidir.

Çocuklarda çok sık karşılaştığımız durumlardan birisi de televizyon ve bilgisayar karşısında uzun süre zaman geçirmeleri, yeterli dinlenememe ve uykusuzluktur. Hem bedensel hem de ruhsal yorgunluk, bağışıklık sistemini zayıflatır. Bunun için çocukları düzenli spor yapması için teşvik etmemiz gerekmektedir." diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.