ÇOCUKLARDA KASIK FITIĞINA DİKKAT!

ÇOCUKLARDA KASIK FITIĞINA DİKKAT!
Çocuk Cerrahlarının en sık yaptığı ameliyatlardan olan kasık fıtığı hakkında Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr .Mithat Günaydın bilgi verdi. Aileleri uyardı.

Kasık fıtığının, doğuştan olduğunu söyleyen Günaydın,  Miadında doğan bebeklerde %1-3 sıklıkta görüldüğünü, prematürelerde bu oranın daha yüksek olduğunu, erkeklerde kızlara göre daha sık ve sağ tarafta olma ihtimalinin daha fazla olduğunu vurguladı. Çocuk ağlamakla fıtık olmaz..kasık fıtığı doğuştan vardır.Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr .Mithat Günaydın, kasık fıtığının testislerin inişi ile yakından ilgili olduğunu belirtti ve çocuk anne karnında (Rahim) iken, çocuğun testisleri de çocuğun karnı içindedir. Doğuma yakın testisler skorutum dediğimiz torbaya iner. Bu aşamadan sonra,  testisin  geçisine  kadar açık olan processus vajinalis denilen zarın erimesi ile kasık kanalının iç halkası kapanır. Karın içi ile skrotum arasında bağlantı kalmaz. Bu zar kapanmazsa fıtık denilen oluşum olur. Şeklinde sözlerine devam etti.Kasık fıtığı hakkında;  Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr .Mithat Günaydın:Fıtık yenidoğan döneminden itibaren herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Karın içi basıncı arttığı durumlarda, erkek çocuklarında sıklıkla bağırsaklar ya da karın içi organların üzerini kaplayan omentum adı verilen yağ tabakası, kız çocuklarında ise sıklıkla yumurtalıklar ve bağırsaklar bu kesenin içine girerek kasık bölgesinde bir şişlik meydana getirir. Aile çocuğun kasığında şişlik görünce telaşlanır ve panikler. Böyle bir durumda çocuk cerrahına baş vurmalıdır. Bu şişliğin şişip kaybolması fıtığın en önemli bulgusudur. Aile de bu şişliği görerek çocuk cerrahına başvurur.  Tedavisi mutlaka cerrahidir.

11-022.jpg

Tanı alır almaz en kısa sürede ameliyat edilmelidir. Ameliyat edilmesindeki neden; fıtık kesesi içine barsak, yumurtalık gibi yapıların girmesi (inkarserasyon) ve geç kalındığında da sıkışan organın dolaşımının bozularak gangrene gitmesi (strangülasyon) ile sonuçlanan ve hayati tehlike oluşturan bir tablo ile karşılaşılabilme olasılığının yüksek olmasındandır. Dedi.Ameliyatın  önüne geçecek başka bir hastalık, anestezi almasını gecikterecek üst solunum yolu enfeksiyonu, kansızlık gibi sorunları yoksa en kısa sürede opere edilmesi gerektiğini belirten Dr.Günaydın, ameliyatın  günübirlik ameliyat olduğunu, 5-6 saat açlık sonrası yaklaşık 0,5 saatlik bir ameliyatla fıtık ameliyatının gerçekleştirildiğini söyledi.. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr .Mithat Günaydın, yapılan ameliyatın tekniği ile ilgili olarakta,Fıtık ameliyatı basit bir girişim gibi görünmekle beraber yüksek teknik beceri ve tecrübe isteyen bir ameliyattır. İnguinal bölgede kilot çizgisi denilen çizgi üzerinden transvers olarak 1,5-2 cm.lik kesi ile yapılır fıtık kesesi bulunurak testisin damarları ve spermatik korddan ayrılır. Kese kasık kanalının iç halkası hizasında anatomik olarak kapanması gereken yerde bağlanır. Bu işlemler sırasında özellikle küçük çocuklarda deneyimsiz bir cerrahın testisin damarları ve spermatik korda zarar verme olasılığı oldukça yüksektir.  Çocuklarda Laparoskopik fıtık ameliyatı yapılmakla beraber, çocukta fıtık ameliyat kesisinin 1.5 cm kadar olmasından dolayı çoğu çocuk cerrahı laparoskopik yaklaşımı tercih etmemektedir. Ayrıca bu yaklaşım açık cerrahi kadar anatomik değildir.Şeklinde sözlerine devam etti.Ayrıca su fıtı da denilen hidrosel hakkında da kısa bilgi veren Dr Günaydın:Fıtıkta anlatılan mekanizmalar hidroselde de geçerlidir. Hidroseli fıtıktan ayıran özellik, açık kalan processus vajinalisin organların değilde  sadece karın içi sıvının girişine imkan vermesi bu nedenle de fıtık boğulmasının söz konusu olmamasıdır. Hidrosel bu özelliğinden dolayı fıtık gibi hemen ameliyat edilmez. 1 yaşına kadar beklenir kapanmazsa o zaman fıtık gibi onarılır. 2 yaşına kadar gerilemeyen hidroselin geçme ihtimali yoktur. Ameliyat edilmelidir.dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.