ÇOCUKLARDA DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞU

ÇOCUKLARDA DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞU
Y kuşağı dijital ekranlardan kopamıyor ya da vazgeçemiyor. Ancak sürekli ekrana bakmak çocuklarda bir takım göz problemlerine neden olabiliyor.

 Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. Elvan Yalçın, sürekli dijital ekranlara bakan çocuklarda fark edilmeyen göz rahatsızlıklarının ortaya çıkabileceğini, bu rahatsızlıkların çocukların hem sosyal, hem de zihinsel gelişimlerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Dijital ekranlar, bilgisayarlar ve oyunlar göz yorgunluğunun ana kaynakları arasında yer alıyor. Çocuklar bunlarla saatlerce vakit geçiriyor ve gözlerinin yorulduğunu hesaba katmıyor. Ayrıca ailelerine de şikâyet etmiyorlar.

Görme bozukluklarının görülme sıklığı yaşa bağlı olarak artar, ancak sürekli sabit bir ekrana bakmak çocukların gözlerinde sorunlara yol açabiliyor. Uzun süre sabit bir ekrana bakan çocuklarda da en sık rastlanan rahatsızlıklarının başında gizli kaymalar geliyor. Uzun süre yakın ekran çalışması genetik yatkınlığı olan çocuklarda miyopinin ortaya çıkışını tetikleyebiliyor veya daha hızlı ilerlemesine neden olabiliyor. Bu konuda yapılan çalışmalara göre, genel olarak dijital ekranlarla aşırı yakın çalışma gözü ovalamayı arttırabilir, bu da astigmat ve miyopinin ortaya çıkışını veya ilerlemesini tetikleyebiliyor. Ekran karşısında uzun zaman geçirmek gözde kuruluk ve alerjinin daha fazla olması anlamına geliyor, bu da gözü ovalamayı artırıyor.

Eğer çocuğumuzun gözünde bilmediğimiz bir kırma kusuru da varsa ve aşırı bilgisayar başındaysa gözde gizli kaymalar, baş ağrısı, göz ağrısı oluşabilir. Sık arpacık çıkarma, gözde kızarıklık buna eşlik edebilir.

Op. Dr. Elvan Yalçın, dijital ekranların gözü yormasının en büyük nedeninin uzun süre ekrana odaklanmak olduğunu, çocuklarda meydana gelebilecek göz sorunlarının önüne geçebilmek için de her yarım saatte bir çocukların ekrandan uzaklaştırılması gerektiğini ve genel olarak okul öncesi günde toplam 1 saatlik bilgisayarın yeterli olacağını belirtiyor.

Ayrıca Op. Dr. Yalçın, “0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için; doğumdan hemen sonra, ilk bir yaş, iletişimin kurulabildiği ve görmenin alınabildiği 2-4 yaş içerisinde, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir” dedi.

Dünyagöz Hastaneler Grubu Hakkında: 1996 yılında hizmet vermeye başlayan Dünyagöz, gözün tüm branşlarında ve en gelişmiş teknolojilerle sunduğu yüzlerce farklı tedavi yöntemiyle 365 gün, 24 saat göz ve göz çevresi sağlığına dair sorunlara çözüm getiriyor. Ülkemizde branş hastaneciliği ile yeni bir dönem başlatan Dünyagöz Hastaneler Grubu, yurt içi ve yurt dışında toplam 23 merkezinde ilkeli sağlık hizmeti veriyor.

Dünyagöz; sürekli yenilenen eksiksiz teknolojisi, öğretim üyesi ve uzman doktorlardan oluşan 200 kişilik deneyimli medikal kadrosu, 2000’e yakın personeli ve çağdaş yönetim anlayışıyla kısa sürede dünyanın sayılı birkaç merkezi arasında yerini almayı başardı.

Türkiye çapında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit, Adana, Samsun, Gaziantep, Bursa ve Erzincan olmak üzere 9 ayrı ilde 17 şube ve yurt dışında Hollanda, Almanya, İngiltere, Gürcistan ve Belçika’da bulunan 6 ayrı noktada hizmet veren Dünyagöz Hastaneler Grubu, Türkiye’nin Avrupa’daki ilk ve en büyük yatırımını Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirdi. Yatırımlarına aynı hızla devam edecek olup İzmir, Konya ve Gaziantep’te açacağı yeni hastaneleriyle geniş bir coğrafyaya yayılmayı hedefleyen grup, Türkiye’de sağlık turizminin öncülüğünü üstlenerek dünyanın 107 ülkesinden yılda yaklaşık 40 bin hastaya da hizmet veriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.