ÇOCUK TERBİYESİ(Haftanın Hutbesi)

Çocuklarımız hayatımızın süsü, gözümüzün nurudur. Hayat onlarla daha güzeldir. Nitekim Kuran-ı Kerim’de Yüce Yaratıcımız; “Mal ve oğullar dünya hayatının süsüdür.” buyurmaktadır.
       Çocuklarımız bize Yüce Rabbimizin birer emaneti ve bizler için bir imtihan vesilesidir. Bu hususta yüce Allah (c.c.); “Evlatlarınız sizin için bir imtihandır.” ve “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi ateşten koruyun…” buyurmaktadır. 
        Peygamberimiz (s.a.s.) de; “Hepiniz sorumluluk taşımaktasınız ve sorumluluğunuz altındakilerden mesulsünüz …” buyurmuşlardır. 
       İnsan eğitilebilir bir varlıktır. Yüce Allah (c.c.) “Nefse ve onu düzgün bir biçimde şekillendirip ona kötülük duygusunu ve takvasını ilham edene and olsun.” buyururken, Peygamber Efendimiz, her doğan çocuğun İslam fıtratı üzerine doğacağını, sonradan ana-babasının onları inanç yönünden şekillendireceğini ifade etmiştir.
        Kültürümüzün bir parçası olan atasözlerimizde de eğitimin önemi vurgulanmıştır. Mesela; “Ağaç yaşken eğilir”, atasözünde çocuk eğitiminin önemi, “Çok söyleme arsız olur, aç bırakma hırsız olur” sözünde aşırılıkların terbiyede kötü sonuç vereceği; “Üzüm üzüme baka baka kararır” sözünde ise; çocuğun gördüğü örneklerden etkileneceği gerçeği dile getirilmiştir. 
       Eğitimin ailede, okulda, çevrede ve toplumda şekillendiği değişmez bir gerçektir. Sağlıklı bireylerin iyi ortamlarda yetiştiği, problemli ve huzursuz bireylerin de sorunlu ortamlarda yetiştiği bir vakıadır.  
         Anne-baba ve toplumun, çocuklarını ve gençlerini iyi eğitip güzel ahlak ile terbiye etmek gibi önemli sorumlulukları vardır. Bir Çin atasözü de bu gerçeği şöyle ifade ediyor: “Bir yıl sonrasını düşünüyorsan pirinç ek, on yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik, yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insan yetiştir.”
        Çocuklarımızın, sağlıklı ve topluma yararlı birer insan olarak yetişmesi bizlerin elindedir. Özellikle onları anlamaya çalışmalı, onların çok değerli ve önemli olduklarını hissettirmeli ve aralarında hiçbir şekilde ayrım yapmamalıyız.
        Eğitim konusunda en büyük sorumluluk anne ve babaya ait olmakla beraber, gelişen günümüz şartlarında anne-babanın bu görevi yerine getirmeleri zorlaşmıştır. Anne-babaların gayretleri yeterli değildir. Bu sebeple eğitim ve öğretim konusunda hepimize büyük görevler düşmektedir. Bu konuda gereken hassasiyet ve gayreti göstermeliyiz. 
         Peygamberimiz;  “Çocuklarınıza güzel davranıp iyilik ve ikramda bulununuz. Onları en güzel şekilde terbiye ediniz.” buyurmuştur.  Çocuklara bırakılacak en iyi hatta tek hayırlı miras; onların eğitimi ve terbiyesidir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR