‘Çin’e tavuk bacağı, ABD’ye tabut satın, işten başınızı kaldıramazsınız’

‘Çin’e tavuk bacağı, ABD’ye tabut satın, işten başınızı kaldıramazsınız’
Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Eğitmeni Ahmet Özken, girişimcilere ihracatçı olmanın yol haritasını çizdi.

8. Uluslararası Lojistik Günleri'nde konuşan Özken, "Tek yapmanız gereken, farklı pencereden bakmak. Örneğin Çin'e tavuk bacağı, Amerika'ya ise özel işlemeli tabut, İtalya'ya kapari, Tayland'a siyah gelinlik satın, işten başınızı kaldıramazsınız. Nereden mi biliyorum, çünkü bunu yapan var ve boş vakitleri yok. İş yetiştiremiyorlar." dedi.

Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü ve Lojistik Topluluğu tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Lojistik Günleri, İzmir'in Çeşme ilçesinde yapıldı. Üç gün süren etkinlikte, Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi de olan Özken, "Nasıl İhracatçı oluruz?" başlıklı bir sunum yaptı. Yeni pazarlara farklı bakış açısıyla ürün satmanın başarıyı getirdiğini belirten Özken, ihracatçının hedefinde niş ürünlerle yeni pazarlar olması gerektiğini vurguladı. İhracatçı olarak sektörde kalıcı olmanın farklılık gerektirdiğinin, pazarlama stratejisinin bu işin ana unsuru olduğunun altını çizdi. 

‘ÖRF VE ÂDETLERİ YOK SAYMAYIN’

İhracatçı adaylarına, pazarlama stratejilerine dikkat etmelerini tavsiye eden Ahmet Özken, “Uluslararası kültür, örf, âdet, gelenek görenekleri yok saymayın. Örneğin Japonya'da kartvizit alışverişi bir saygı göstergesiyken Arabistan'da toplantı saatlerinin esnekliği sizi şaşırtmasın. Destek ve teşvikleri kullanın, Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB gibi kurumların vermiş olduğu satış öncesi, fuar, satış sonrası destekler sizi bir adım öne çıkarır. Uygun ödeme yöntemi seçin. İhracatta, riski en fazla olan 'mal mukabili ödeme' yöntemi kullanılıyor. İhracatçı, parayı alamayınca duvara tosluyor. En önemlisi ise niş ürünlerle yeni pazarlara girin." diye konuştu.

ÇİN'E 1 MİLYON DOLARLIK SABUN SATTILAR

Ahmet Özken, aynı zamanda girişimci ihracatçının kendisini geliştirmek için eğitimlere de ara vermemesi gerektiğini söyledi. Ekonomi Bakanlığı'nın yönlendirmesiyle Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 2013 yılında dış ticaret eğitimi alan 30 kişilik grubun, artık Uzakdoğu ve Ortadoğu'ya ihracat yaptığını aktaran Özken, "Eğitimin ardından zeytinyağı sabunu satarak, yalnızca Çin'e 1 milyon dolar ihracata imza attılar. Siz de hayallerinizi ertelemeyin, başarı hikayeniz gerçek olsun." tavsiyesinde bulundu. CİHAN

    

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.