Çin’de yolsuzluk depremi

Çin’de yolsuzluk depremi
Çin'de hakkındaki yolsuzluk soruşturması devam eden ve iç güvenlikten sorumlu Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) üst düzey liderlerinden Zhou Yongkang gözaltına alındı.

Zhou, partisinden de ihraç edildi.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua, ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi eski üyesi Zhou'un ihraç kararının cuma günü partinin siyasi büro daimi komitesi toplantısında alındığını duyurdu.

Zhou Yongkang'un konumu ve bağlantıları itibariyle soruşturmanın tamamlanmasının uzun zaman alacağı da ifade edildi. Zhou'un, görevini kötüye kullanarak akrabalarına, metreslerine ve arkadaşlarına yardımcı olarak dev kazanç sağlamalarına neden olduğu, bunun da kamu varlıklarında ciddi kayıplara sebep olduğu ileri sürüldü.

DEVLET SIRRI SIZDIRDI İDDİASI

Zhou Yongkang'a yapılan suçlamalar arasında ülkenin ve ÇKP'nin sırlarını ifşa ettiği de var. Zhou'un ayrıca, kendi disiplin kurallarını ihlal ettiği ve bizzat kendisi ya da ailesi aracılığıyla yüksek miktarda para ve mülkiyet kabul ettiği iddia edildi.

Temmuz ayında Zhou Yongkang'a soruşturma başlatılmış ve Zhou, hakkında soruşturma yürütülen en üst düzey yetkili olmuştu. Kamu Güvenliği'nden sorumlu emekli Zhou Yongkang'ın ve ailesinin 90 milyar yuan (14,5 milyar dolar) değerindeki mal varlığına da el konulmuştu. Zhou'nun 300'den fazla akrabası ve yandaşının da gözaltına alındığı ya da sorgulandığı söylenirken, Zhou'un dün açıklanan karara kadar ev hapsinde tutulduğu medyaya yansımıştı.

Yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından yargılanan ve Çin'in gelecekteki lideri olarak görülen ÇKP'nin eski politbüro üyesi ve Chongqing şehrinin parti sekreteri Bo Xilai ise geçtiğimiz aylarda müebbet hapis ve siyasi haklarından ömür boyu mahrumiyet cezasına çarptırılmıştı.

Zhou'un partiden ihracını Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in parti içinde kendisine karşı olanları uzaklaştırma operasyonu olarak da görenler var. Xi'nin, böylelikle reformlarını rahatça yapabileceği ve iktidarını sağlamlaştıracağı ifade ediliyor. Bo Xilai vakası da buna bir örnek olarak gösteriliyor.

Xi, ülkede ayyuka çıkan yolsuzlukların üzerine sıfır müsamaha ve kararlılıkla gideceğini söylüyor. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.