Çiğ sütün vatandaşa satışıyla ilgili düzenleme

Çiğ sütün vatandaşa satışıyla ilgili düzenleme
Uygulama sokakta süt satan üreticinin karşılaşacağı mağduriyet ve pazarlama sorununu da ortadan kaldıracaktır." dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Atasever, çiğ sütün vatandaşa satışına ilişkin düzenleme ile ilgili, "Yeni düzenleme, çiğ süt tüketiminde üretim ve dağıtım zincirindeki olumsuzlukları gidermeyi amaçlıyor. 

Atasever,Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan, sağlıklı ve güvenilir çiğ sütün tüketiciye arzının önem taşıdığını söyledi.Sokak sütü olarak da bilinen açıkta satılan sütün hangi koşullarda üretildiği, nasıl muhafaza edildiği, hangi ortam ve imkanlarla tüketiciye sunulduğu, neleri barındırdığının bilinmesinin sağlık açısından önem taşıdığına dikkati çeken Atasever, "Yeni düzenleme ile ısıl işlem görmemiş çiğ sütün yalnızca işletmelerde ve çiftliklerde satışının mümkün hale getirilmesi amaçlanmakta. Getirilen düzenlemeyle pazar yerlerinde plastik meşrubat şişeleriyle çiğ süt satışının yasaklanması, sütün konulduğu kaplarla ilgili hijyenik düzenlemeyi sağlayan olumlu bir uygulamadır. Sütün pazar yerlerine getirilmesi yerine köylerde tesis edilecek soğutma tanklarına ulaştırılması, üreticinin karşılaşacağı bütün sorunları gidecektir." ifadelerini kullandı.Türk Gıda Kodeksi'nde belirlenen limitlerin altında, antibiyotik kalıntısı içermeyen, sağımdan hemen sonra 4 derecenin altında soğutulan ve nakille satış esnasında bu sıcaklıkta muhafaza edilerek tüketiciye ulaştırılan sütün sağlıklı ve güvenilir olduğunu anlatan Atasever, şunları kaydetti:"Yeni düzenleme, çiğ süt tüketiminde üretim ve dağıtım zincirindeki olumsuzlukları gidermeyi amaçlıyor. Uygulama sokakta süt satan üreticinin karşılaşacağı mağduriyet ve pazarlama sorununu da ortadan kaldıracaktır. Çeşitli hastalıkların önüne geçilmesi yönünde atılan önemli adımlardan biridir. Çiğ sütün bazı AB ülkelerinde olduğu gibi kentlerin belirli yerlerine tesis edilen, 4 derecelik ortamda tutulduğu 'sütmatik' adı verilen makinelerle tüketiciye ulaştırılması seçeneğinin de değerlendirilmesi gerekir. Tüketicilerin birkaç litre çiğ süt alabilmek için çiftliklere ulaşabilmesi pek cazip gelmeyecektir. Bu nedenle çiğ sütün marketlerde de satışa sunulması çok yönlü fayda sağlayabilecek bir yaklaşım olarak görülebilir."AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.