Çiftçinin Yüzü Gülecek

Çiftçinin Yüzü  Gülecek
Sayın Osman Kaymak, 18.02.2019 Pazartesi günü saat 14.00’de Vezirköprü Tarım Kredi Kooperatifleri Yeni Hizmet Binası'nın açılışını, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz ve protokol üyeleriyle birlikte gerçekleştirdi.

6 Milyon lira maliyeti ve  bin 700 metrekare alana kurulan Vezirköprü Tarım Kredi Kooperatifleri Yeni Hizmet Binası'nın açılışına ayrıca, Vezirköprü Kaymakamı Kudret Kurnaz, , İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ünsal Ağaoğlu, Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kibar Ak, Toprak Mahsülleri Ofisi Şube Müdürü Derya Şahinler,TKDK Samsun Koordinatörü Dr.Bülent Turan,Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Selim Aytaç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Vezirköprü ilçe kamu kurum ve kuruluş müdürleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

vlk_1341.jpg

TARIMSAL ÜRÜNLERİN PAZARLANMASINDA DESTEK OLMAK

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, çiftçilerin tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılama amacıyla hizmet binasının inşa edildiğini söyleyen Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Mustafa Doyurucuoğlu, "Çiftçilerimizin mazot, gübre, tohum ve ilaç gibi tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla inşa ettiğimiz yeni hizmet binamız 6 milyon lira yatırım bedeline sahip. Çiftçilerimizin üretmiş olduğu tarımsal ürünlerin pazarlanmasında destek olmak, ürün ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla kooperatifimiz bünyesinde üretimi artırmaya yönelik çalışmalar da yapıyoruz" dedi.

vlk_1309-001.jpg

PAZARLAMACI KİMLİĞİNDEN KURTULMASI GEREKİYOR

Türkiye genelinde kooperatifin 850 bin ortağı olduğuna dikkat çeken Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz , "Türkiye'nin en büyük çiftçi ailesiyiz. Dolayısıyla bu büyüklük bize bir takım imkânlar sağlarken aynı zamanda bir takım sorumluluklar da yüklüyor. Türkiye tarımında büyük işler yapmak istiyorsak; üreticilerimiz aynı zamanda pazarlamacı kimliğinden kurtulması gerekiyor. Yani bir yıl boyunca ürettikleri ürünün kime, nereye, kaç liraya satacağı kaygısından kurtulması lazım. İşte Tarım Kredi bundan sonraki faaliyetlerinde daha net bir şekilde bu misyonu üstlenecektir" diye konuştu

vlk_1316-001.jpg

ÇARŞAMBA, BAFRA, TERME VE VEZİRKÖPRÜ OVASIDIR

460’inci Hükümet Bayındırlık ve İskân Bakanı ayrıca Ak Parti Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mustafa Demir, “Samsun üretim havzası olarak Türkiye’de dört önemli ovayı barındıran en önemli ilidir. Bunlar Çarşamba, Bafra, Terme ve Vezirköprü Ovasıdır. Vezirköprü Ovasındaki toprak kalitesi dünyada hemen hemen her tarıma uygun kaliteli topraklardan bir tanesidir. 6 Milyon lira maliyeti olan Vezirköprü Tarım Kredi Kooperatifleri Yeni Hizmet Binası'nı ilçemize kazandırdıkları için Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz Bey’e çok teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” dedi.

vlk_1363.jpg

VEZİRKÖPRÜ’DE DE 7 BİN 500’E YAKIN ÇİFTÇİ AİLESİ VAR

Samsun’un Çarşamba, Bafra, Terme ve Vezirköprü Ovalarıyla bir tarım kenti olduğunu dile getiren Vali Osman Kaymak, “İnsanımızın tarım üretiminden daha çok kazanması, bu sayede bölgemize ve ülkemize refah gelmesi konusunda bize sorumluluk düşüyor. İlimizde 70 bine yakın kayıtlı çiftçi ailesi var. Vezirköprü’de de 7 bin 500’e yakın çiftçi ailesi var ve geçimlerini bundan sağlıyorlar. İşte bunlar Samsun’un bir tarım kenti olduğunun göstergesi. Tabi bir bölge şehri olan Samsun sadece tarımla geçim sağlamıyor. Samsun aynı zamanda sanayi, ticaret, spor, sağlık, eğitim kenti ve önemli bir beşeri sermayesi var. Bütün bunları bir araya getirdiğimiz zaman Samsun’un daha iyi yerlerde olması, daha çok üretmesi gerekiyor. Bütün bu özelliklerimize rağmen ihracatta çok iyi bir yerde değiliz. Tarımsal ürünleri üretiyoruz ama katma değeri daha yüksek ve gelir getirici yönlerini de araştırmamız lazım” diye konuştu.

vlk_1344-001.jpg

BELEDİYELERİMİZİN İŞİN İÇİNDE OLMASI DA ÇOK ANLAMLIDIR

Vezirköprü’deki verimli arazilerin daha iyi işlenmesi ve ürünlerin en iyi şekilde değerlendirilmesi konusunun çok önemli olduğunun altını çizen Vali Kaymak, “Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürümüze teşekkür ediyorum. Gerçekten çok başarılı bir yönetim gösteriyor ve Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçinin umudu olmuş durumda. Spekülatörlerin önüne geçerek vatandaşımızın ucuz sebze yiyebilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı sonrası Tarım Kredi Kooperatiflerinin ve belediyelerin devreye girmesi çok anlamlı. İnşallah bu çalışmalar devam edecek. Tabi Tarım Kredi Kooperatifleriyle bizim asıl işbirliğimiz Samsun’daki üretim kapasitesini artırmak, üretilen ürünlerden de daha fazla katma değer almak. Çiftçilerimizin ürettiği ürünlerin endüstriyel değer kazanması, paketlenmesi ve pazarlanması hususlarında belediyelerimizin işin içinde olması da çok anlamlıdır. Daha önceden Tarım A.Ş.’yi kurduk, yeni dönemde de çiftçi, Tarım Kredi Kooperatifleri ve belediye arasındaki birliktelikle bu verimli topraklarda üretilen ürünlerden daha fazla para kazanılmasını sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

 

DIŞARIDAN GELEN KENEVİRİN VERİMİ ÇOK  YÜKSEK DEĞİL

Kendir ve kenevirin üretiminin daha önceden ülkemizde yasaklandığını hatırlatan Vali Kaymak, “Ancak Vezirköprü ilçemizdeki Narlısaray Mahallesi’nde 130 dekar alanda çiftçilerimiz bu tohumu korudular. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun. Şayet onlar da sabır ve sebatla bu tohumu ekmeye devam etmeselerdi bugün orijinal kenevir tohumu olmayacaktı. Dışarıdan gelen kenevirin verimi çok yüksek değil.  Bu işin uzmanlarından aldığım bilgiye göre dünyadaki en kaliteli tohum bizde. Bunların teşhis edilmesi lazım. Ama esrar içermeyen kenevir tohumunun tescil edilmesi lazım. İnşallah biz de ‘Narlı’ ve ‘Vezir’ ismiyle iki yerli kenevir tohumunu tescil ettireceğiz. Şu anda 130 dekar alanda ekilen kenevir 2-3 yıl içerisinde 5 bin dekara çıkarıp bütün Türkiye’nin tohum ihtiyacını karşılayacak. Bu konuda asıl sorun üreticinin pazarlaması konusunda olacaktır. Bunun sanayisi şu an için henüz gelişmiş değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Külliye’deki yetkili ve uzmanlar bir eylem planı hazırladılar, şuan üretim aşamasını biz Samsun’dan koordine ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

NARLISARAY'DAKİ ÇİFTÇİLERİMİZLE TOPLANTI YAPTIK

Kenevirin lifinden iplik elde edilmesi, kağıt sanayiinde, kimyasal sanayide ve tıbbi aromatik bitkilerde kullanılması ciddi çalışmalar gerektiriyor vurgusu yapan Vali Kaymak, O anlamda müteşebbislerin, endüstri mühendislerinin çalışarak bize öneri getirmesi ve pazar oluşması lazım. Pazar oluştuğu takdirde Vezirköprü inşallah bu tohumu üretecek kapasiteye sahip. Maalesef tohum spekülatörleri var ve bu tohumu farklı fiyatlarla buradan götürmeye çalışıyorlar. Biraz önce Narlısaray'daki çiftçilerimizle toplantı yaptık, onları da bu konuda uyardım. Bu tohumu burada üretmemiz gerekiyor. İnşallah kenevir Samsun için çok önemli bir gelir kaynağı olacaktır. Biz de ülkemiz için gelir getirici yerli ve milli bir ürün olarak sahada yer alması için gayret edeceğiz. Arazilerin mevcut sulama işini de en kısa zamanda çözeceğimize inanıyorum” dedi.

 

TÜKETİCİYE FAHİŞ FİYATLARLA ULAŞMAMASINI İSTİYORUZ

Tarım Kredi Kooperatiflerinin asıl amacının para kazanmak olmadığını belirten Vali Kaymak, “Asıl amaç çiftçilerimizin ürünlerinin değerlendirilmesi, spekülatörler karşısında ezilmemesi. Tarım Kredi Kooperatifleri özel bir şirket değil, devletin kontrolündedir. Sadece sizin menfaatinize, ürettiğiniz ürünlerin değerlenmesi, az girdiyle üretim yapılması konusunda piyasaya müdahale eder. Tabii ki biz üreticinin ürettiğinin de tüketiciye fahiş fiyatlarla ulaşmamasını istiyoruz. Aradaki aracılar maalesef bunu menfatlerine kullanıyor ve orada devlet devreye giriyor. Ben bu vesileyle açılışını yaptığımız tesisin Vezirköprü’ye, Samsun’a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu tesislerin kazandırılmasında emeği olan Genel Müdürümüze tekrar çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.