ÇİFTÇİLERE TARIM SİGORTASI UYARISI

ÇİFTÇİLERE TARIM SİGORTASI UYARISI
İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Kadir GÜVEN Çiftçileri sigorta yaptırmaları konusunda uyardı!

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir GÜVEN; 29-30 Mart 2014 tarihlerinde Türkiye genelinde yaşanan olumsuz hava koşulları ilimizde de tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiledi. Tarım sigortası yaptıran üreticilerimizin zararlarını TARSİM ödedi. Tarım Sigortası yaptırmayan üreticilerimiz ise mağduriyet yaşadılar. Üreticilerimiz bu yılda yaşanan yoğun kış şartlarını göz önünde bulundurarak Tarım Sigortası yaptırmayı ihmal etmemelidir.
Prim desteğinin yüzde 50'si Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından karşılanan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında sigorta yaptıran ve hasar tespit edilen üreticiye, gördüğü zarara karşılık 2014 yılında yaklaşık 535 milyon lira tazminat ödendi. İl bazında yapılan sıralamaya göre en fazla ödeme 73 milyon lira ile Malatya'ya yapılırken bunu, 41 milyon ile Giresun ve 31 milyon ile Ordu izledi. İlimizde 17492 poliçe karşılığı 6.164.385 lira tazminat ödemesi gerçekleştirildi. Böylece ürününü sigortalatan üretici doğal afet ve diğer zararlardan korunmuş oldu.
Sel, don, dolu, fırtına, hortum gibi doğal afetlere karşı üreticinin zararını karşılayan Tarım Sigortalarına karşı başvuru sayısı her geçen gün artıyor. İlimizde 2009'da kesilen poliçe sayısı 9.163 iken 2014 yılında 17.492'ye ulaşmıştır.
2015 yılı itibariyle tüm bölgeler için; Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı üreticilerin, bitkisel ürünleri (dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri), seraları (dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını riskleri), büyük ve küçükbaş hayvanlar, kümes hayvanları, su ürünleri ve plakalı (arılı) kovanları, TARSİM tarafından sigorta teminatı kapsamında bulunuyor.
Değerli üreticilerimiz Tarım sigortası yaptırmak için son başvuru tarihi Fındık için 05 Mart 2015, kivi 28 Şubat 2015, Şeftali 10 Mart 2015, Elma 15 Mart ve Ceviz 10 Mart'tır. Ancak son tarihe kadar beklemeden hemen tarım sigortanızı yaptırabilirsiniz.
Tarım sigortası yaptırmak için son başvuru tarihleri
SIRA NO CİNSİ POLİÇE DÜZENLEME TARİHİ (EN SON KABUL TARİHİ )
DON TEMİNATI DOLU TEMİNATI
1 FINDIK 5 MART 16 NİSAN
2 CEVİZ 10 MART 10 NİSAN
3 KİVİ 28 ŞUBAT 25 MART
4 ŞEFTALİ 1 OCAK - 10 MART 15 NİSAN
5 ELMA 1 OCAK - 15 MART 30 NİSAN
6 ÇELTİK - 15 AĞUSTOS
7 BUĞDAY - 26 MAYIS
8 AYÇİÇEĞİ - 30 MAYIS
Çiftçilerimizin herhangi bir olumsuzluk olduğunda mağduriyet yaşamamaları için Tarım Sigortasını mutlaka yaptırmaları gerekmektedir.
Tarım Sigortası yaptırmayan üreticilerimiz, 2090 Sayılı Kanun kapsamında, Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Devlet yardımlarından istifade edemeyeceklerdir.
Değerli Çiftçilerimiz sadece yapılması gereken; İl/ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri'ne başvurularak, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olunup ya da mevcut kayıtların güncellenip, ardından yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla sigorta yaptırılmasıdır.
Doğal afetlerin yaşanmayacağı ürünü bol ve bereketli bir yıl diliyorum.

Kadir GÜVEN
İl Müdürü


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.