CHP 94 YAŞINDA

CHP 94 YAŞINDA
CHP BAFRA İLÇE BAŞKANI NİHAT OKTAY’IN “CHP’NİN 94. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ” MESAJI

CHP İlçe BaşkanıNihat Oktay, CHP’nin 9 Eylül’de kuruluşunun 94. Yıl Dönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. Mesaj şöyle:

“ CHP, 9 Eylülde kuruluşunun 94. yılını kutlayacak. Dile kolay! Bir asıra yaklaşan mücadele ve başarılarla geçmiş bir zaman dilimi. CHP, dünyada varlığını ve etkisini devam ettiren ve ilelebet sürdürecek olan en eski birkaç partiden biridir.

CHP, Kurtuluş Savaşından sonra Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulan tarihsel olarak ilerici bir partidir. Kuruluşundan başlayarak ilerici, modern ve çağdaş bir devletin yani Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna ve yaşamasına önderlik etti. Cumhuriyeti kuran, halk egemenliğini ve hukuk devletini gerçekleştirerek yurttaşların hukuk önünde eşitliğini sağlayan CHP, 1946 yılında çok partili rejime geçişi sağlayarak, cumhuriyetin demokratik niteliğinin gelişmesi yönünde de önemli bir atılım gerçekleştirdi.


             Nitekim çok partili rejime geçildikten sonra CHP, çoğulcu demokrasinin gereğine uygun olarak politikalarını ve parti yapısını gözden geçirmeye ve yenilemeye başladı. Programında; çalışanların sosyal haklarına ve özgürlükçü, çoğulcu demokrasiye vurgu yapmaya başladı. Daha 1947 yılında, parti programına, işçileri korumak ve yaşam seviyelerini yükseltmek amacıyla, daha fazla çalışma ücreti, ücretli tatil, yaşlılık ve hayat sigortası gibi hükümler koydu. İşçilere grev ve toplu sözleşme hakkı, memurlara meslek örgütü ve sendika kurma hakkı, çalışanlara ücretli izin sağlanacağı ilan edildi.

CHP’nin özgürlüklere, çalışanlara, emeğe değer veren yeni politikaları, demokrasiyi gerçekleştirmeye yönelik cesur önerileri, partinin; “devlet partisinden halk partisine” dönüşmeye başlamasının adımları olarak değerlendirildi. 1976 yılında programa CHP’nin sosyal demokrat bir parti olduğu hükmü konuldu.

Ülkemizin, otoriter AKP hükümetinin politikaları yüzünden içerde ve dışarıda büyük sorunlar yaşadığı günümüzde CHP’nin 94 yıl yaşamasının nedeni değişen koşullara göre özgürlük, eşitlik, dayanışma gibi temel değerlerinden ayrılmaksızın politikalarını ve örgüt yapılarını yenileyebilmesidir.

 Kuruluşumuzun 94. yılında, devrimlerinin ve cumhuriyetin yılmaz savunucusu olarak Büyük Önder Atatürk’ü şükranla anıyoruz.

Türkiye Cumhuriyetinin ortaya koyduğu demokratik, laik, sosyal hukuk devleti modelinin değeri her geçen gün daha iyi anlaşılmakta, bölgemizde ve dünyada milyonlarca insana ilham vermektedir.

Türkiye bugün, çetin bir toplumsal barış sınavından geçmektedir.
Atatürk İlkelerinin ışığında bütün sorunları aşabilecek güce, imkâna ve inanca sahibiz.
Ülkemiz, cumhuriyete gönülden bağlı ve her zaman “Önce Türkiye” diyen yurttaşlarımızın verdiği güçle çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkma hedefine mutlaka ulaşacaktır. CHP, birlik ve bütünlüğümüzü korumak, demokrasimizi güçlendirmek ve sosyal adaleti sağlamak için Mustafa Kemal Atatürk’ün aydınlattığı yolda büyük bir azim ve kararlılıkla yürümeye devam edecektir. “ 
Oktay ZERRİN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum