ÇERKESLER SAMSUN’DAN DÜNYAYA SESLENDI

ÇERKESLER SAMSUN’DAN DÜNYAYA SESLENDI
Samsun Çerkesler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sedat Uygun,”21 Mayıs 1864, Rus Çarlığının Kafkasya'yı işgal girişimine karşı direnen Kuzey Kafkasya Halklarının maruz kaldığı sürgün ve soykırımın yıl dönümü olarak sembolleşen tarihtir” dedi.

Samsun'un İlkadım İlçesindeki İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Dernek binası önünden ellerindeki pankartlarla seslik içinde yürüyen Çerkeşlerin yürüyüşü Konak sinemasının önüne son buldu.Samsun Çerkesler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sedat Uygun,”151 yıl önce sona eren Kafkas-Rus savaşlarında yapılan soykırım ve sürgünde hayatını kaybeden vatandaşlarını rahmetle andı. Soykırımı yapan Rusları bir kez daha lanetliyoruz ve bu arada Samsun'da Dünyaya sesleniyoruz” dedi.
 
‘KARŞIMIZA ÇIKMAKTADIR’
“Bu sene 151. yıldönümü olan bu tarih, Rus Çarlığının barbarlığına karşı verilen mücadelede ve sürgün yolunda kaybettiğimiz yüz binlerce insanımızın tarihidir” diyen Samsun Çerkesler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sedat Uygun,”21 Mayıs’ın arka planındaki anlayış bugün, milliyetçi-şovenist eğilimleri kullanarak kardeş halkları birbirine düşüren,böl parçala yönet mantığıyla bölgede istikrarsızlığı egemen kılan, Çerkes mezarları üzerinde "Soçi Olimpiyatları"nı düzenleyen günümüzün Rusya’sında karşımıza çıkmaktadır. Bugün, ABD/Gürcistan ittifakının “Kafkas Baharı”yla karşımıza çıkmaktadır. Bugün, 200 bin insanın öldüğü, 300 bin insanın ülkesini terk etmek zorunda kaldığı Çeçenya ile karşımıza çıkmaktadır. Bugün ulu orta öldürülebilen ,faili meşhur Medet Önlü ile ortaya çıkmaktadır “diye ifade etti.
 
‘DAHA KATILIMCI OLMALIYIZ’
Bugün, Gürcistan’a destek veren, ancak söz konusu Bağımsız Abhazya olduğunda her fırsatta engel koyan,23 nisanda çocuklarımızı sınır dışı eden  politikalarla karşımıza çıkmakta olduğunu vurgulayan Samsun Çerkesler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sedat Uygun,”Bugün kaybolan Ubıh dili gibi, birçok dilimizin tehlikede olması gerçeğiyle karşımıza çıkmaktadır.21 MAYIS; sıradan bir anma veya dert yanma günü değil, halklarımızın belleğini ve bugününü belirleyen, direnme ve dayanışma bilincimizi en fazla açığa çıkarmamız gereken bir haykırma günüdür. Dolayısıyla, toplumsal-tarihsel bilincimizin en önemli günü olan 21 Mayıs’a daha ilgili ve daha katılımcı olmalıyız"şeklinde konuştu.
 
'HEPİMİZİN ORTAK SORUNUDUR'
Buna rağmen maalesef  burada, diasporada Çerkeslerin en çok yaşadığı Samsun'da, bu kadar az insanla nasıl asimile olunduğunun kanıtını görüyoruz.ifadesini kullanan Samsun Çerkeşler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sedat Uygun,” Soykırım  ve asimilasyon gibi insanlığa karşı işlenen suçlara karşı mücadele, hepimizin ortak sorunudur. 21 Mayıs sürgüne, soykırıma, eşitsizliklere karşı direniş ve dayanışma günüdür. 21 Mayıs Direniştir, Dayanışmadır, Adalet Talebidir!.. 21 Mayıs  Sürgündür, Soykırımdır, Asimilasyondur”dedi.
Köksal ÖNER

© 2015 Microsoft Koşullar Gizlilik ve tanımlama bilgileri Geliştiriciler Türkçe
    

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.