CEMAATLEŞME YA DA AYIKLA PİRİNÇİN TAŞINI

Cemaat veya Cemaât dinde ibadet etmek için bir araya gelen topluluklara denir. İslâm'da ayrıca tasavvufve benzeri hareketlerde, belli bir görüş ve inanca sahip gruplar için de kullanılır. Tasavvuf cemaatine tarikat denmektedir.

Sosyoloji literatüründe ise cemaat kavramı, cemaatin üyelerinin ortaklaşa paylaştıkları bir şeye (genellikle ortak bir ideolojiye ya da bir kimlik duygusuna) dayanan, özel olarak oluşturulmuş bir toplumsal ilişkiler bütünüdür

Bir araya gelen birden fazla kişiye cemaat denir. İki kişi de olsa üç kişi ve daha fazlası da olsa bir cemaat yani bir topluluk oluşmuş demektir.

Biz de cemaat denilince ilk akla gelen cami cemaatidir. Zaten camiler cemaat toplayan yer anlamına gelmektedir. Cami cemaati daha çok beş vakit namaz kılmak,Cuma kılmak için bir araya gelenler demektir.Dinimizde özellikle vakit namazlarını camide kılınması Peygamber efendimiz tarafından tavsiye edilmiştir.Sevabı derecesi de fazladır.

İslam’da ayrıca belli bir alimin ve ya maneviyat önderi şeyh veya tarikat lideri denilen kişilerin etrafın oluşturulan guruplarda cemaat ismini alır. Gerek tarihimizden gerekse günümüzden buna çok sayıda örnek gösterebiliriz.

İnsan yaratıldığından bu yana bir araya gelme birlikte olma ihtiyacını hissetmiş ve bunun bizzat uygulamasını da hayatında göstermiştir.Zaten yaradılışın ilahi kanunu da buna amirdir.Allah Hucurat suresinde mealen 13: Ey insanlar! Muhakkak ki Biz, sizi bir erkek ve bir kadından yarattık. Ve sizi milletler ve kabileler kıldık ki, birbirinizi (soyunuzu, babalarınızı) tanıyasınız. Muhakkak ki Allah’ın indinde en çok kerim olanınız (ikram olunanınız, en şerefli olanınız), (ırk ya da soy olarak değil) en çok takva sahibi olanınızdır. Muhakkak ki Allah, en iyi bilen ve haberdar olandır.’ Buyrulmaktadır.

İnsanlar toplumsal hayatı sürdürebilmek için iletişim hainde olmak ve gerektiğinde bir araya gelmeleri ilahi iradenin de gereğidir. Müslümanlar cemaat olmakla emrolunmuşlar ve cemaatte rahmet vardır ilkesiyle hareket etmişlerdir. Hatta Peygamber efendimiz ‘Ümmetimin ihtilafında rahmet vardır buyurarak fikir ayrılıklarını bir çatışmanın gereği değil bir zenginlik olarak görmüştür.

Ancak ne varki günümüzde zahiren dini muhtevalı gözüken ama iç yapılanması tamamen farklı niyetlerle mazisi 40 yıla dayanan bir cemaatin sebep olduğu bir sosyal sarsıntı yaşıyoruz. DEVLETİMİZ ELİNDEKİ İSTİHBARİ BELGELERLE CEMAATİN BİR TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞU KAANAİNE VEKARARINA VARMIŞ ONA KARŞI BİR TAVIR SERGİLEMEK ZORUNDA KALMIŞTIR.15 TEMMUZ 2016 DA DARBEYE KALMIŞMANIN ARKASINDA BU CEMAATİN ÇIKMASI BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLMUŞTUR.

Müslümanların dinlerine hizmet etmek için illa bir cemaat mensubu olmaları mı gerekir? Cemaat mensubu olmak çok mu kötü yoksa çok mu faydalı? Samimi bir Müslüman dinini yaşayarak dinin gereklerini yerine getiremez mi? Müslümanları illa bir cemaat mensubu yapmaya iten sebepler nelerdir? Ülkemizde sayıları 50 yi aşmış cemaat ve tarikatın varlık sebepleri nelerdir? Bu konulara kafa yormalıyız ve irdelemeliyiz Biz de imkan buldukça bu konuları burada işleyeceğiz

Bu gün öyle bir duruma geldik Devlet adeta sap ile samanı birbirinden ayırmaya ve pirincin taşını ayıklamaya çalışmaktadır. Zor bir süreçten geçiliyor.Aileler zahiren baktıklarında bir suç göremiyor ama devlet elindeki bilgi ve belgelerle vahameti görüyor ve hukuken yapılması gerekenleri yapmaktadır.Cemaat geçmişindeki i çalışmalarında mensuplarına siyasetten uzak durmalarını tavsiye ederken tepedekiler tamamıyla siyasetin göbeğinde yerlerini almışılar gördük ki dedikleri gibi yapmamışlar.Hatta son seçimlerde PKK nın meclisteki temsilcilerine oy istemeleri ise tarihin affetmeyeceği bir vakıadır.

 

 

 

 

 

.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Cemal Özdemir Arşivi
SON YAZILAR