Çaycuma'da ibret olsun diye 6 Nisan 2012 Anıtı dikildi

Çaycuma'da ibret olsun diye 6 Nisan 2012 Anıtı dikildi
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde 4'ü henüz bulunamayan 15 kişinin yaşamını yitirdiği köprü faciası, '6 Nisan 2012' adıyla ibret anıtı olarak yaşatılacak.

Olayın meydana geldiği Çaycuma köprüsünün 50 metre ilerisindeki kavşağa herkese ibret olsun diye 6 Nisan 2012 Anıtı dikildi. İzmirli heykeltraş Ahmet Uzun tarafından tasarlanan anıt; Allah'a yalvaran kadının gözyaşlarının, faciada ölen 15 vatandaşın isminin üzerinden akarak, Filyos çayına dökülmesini simgeliyor. 5 metrelik kaidenin üzerine 2,5 metre yüksekliğinde kadın heykeli şeklinde tasarlanan ibret anıtı, vatandaşların da ilgilisini çekiyor.

Anıtın önünde açıklama yapan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, "Köprünün hemen bitimindeki kavşak olup gördüğünüz kavşak çok anlamlı. Bilindiği gibi 6 Nisan 2012'de, bütün Türkiye'yi yasa boğan, 15 vatandaşımızın sulara gömüldüğü bir köprü faciası yaşamıştık. Bu facianın sürekli hatırlanması ve orada ölen insanlara saygıyı ifade etmek üzere her 6 Nisan'da burada toplanıp bu acıyı yad etmek için hazırladık." dedi.

Başkan Kantarcı, anıtın simgesini "Gördüğünüz gibi kollarını açmış Tanrı'ya yalvaran bir kadın ya da bir ananın isyanını dile getiriyor. Ve onun ayakları altından süzülen sular da gövdesinde bu ölen vatandaşlarımızın isimlerinin üzerinden akarak Filyos çayını temsil ediyor. Bu meydan ve kavşaklar Çaycuma'ya bir değer katmakta ve halkımız tarafından beğeni kazanmaktadır. Hem modern şehir yapmak hem de geçmişteki acılarımızı da unutmadığımızı göstermiş oluyoruz. Umarım bir daha böyle acılar yaşanmaz." ifadesini kullandı.

İBRET OLSUN DİYE

Anıtı herkese ibret olsun diye inşa ettiklerini anlatan Kantarcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anıtı ibret olsun diye yaptık. Anıtlar ya güzel olayları ya da acı olayları hatırlamak içindir. Avrupa'nın birçok yerinde de buna benzer anıtlar vardır. Mesela veba salgınında ölenler için bir anıt vardır. Bu da bizim için ibret verecek bir olaydır. Günahsız insanlarımızın ölümlerinin yaşanmaması için ve hatırlamak için yaptık. Ben zaten şehirlerin de tıpkı insanlar gibi hafızası olduğuna inanıyorum ve bu hafızayı yaşatmak gerektiğini düşünüyorum. Bu yapılanları sosyal medyada yorum yaparak veya bizzat söyleyerek bize memnuniyetlerini bildiriyorlar."

VATANDAŞLAR MEMNUN

Niğde'den bir yakının görmeyen Mehmet Güneş isimli vatandaş da anıtın çok anlamlı olduğunu söyledi. Güneş, şunları söyledi: "Ben Niğde Bor'dan geldim buraya. Anıtı çok beğendim. Bu köprüde ölenler için anıtı yapmışlar. Çok güzel olmuş. Tebrik ediyorum" dedi.

OLAY

6 Nisan 2012 yılında Çaycuma ilçe girişinde 252 metre uzunluğundaki köprünün 48 metrelik bölümünün çökmesiyle köprüde yürüyen 4 kişi ve içinde 11 kişinin bulunduğu minibüs, köprünün altından geçen Filyos Çayı'na düşmüştü. Aralarında dönemin Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen'in babası 79 yaşındaki Kemal Gülşen'in de bulunduğu 11 kişinin cesedi bulundu. Facianın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen Mithat Gülşen'in yeğeni üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Sezgin Gülşen, ev hanımı 49 yaşındaki Kadın Saraç, 66 yaşındaki Tahir Özkara ve 59 yaşındaki Necati Azaklıoğlu'na ise halen yapılan aramalara rağmen ulaşılamadı.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEMİŞTİ

Bu arada olayın ardından başlatılan yargılama sürecinde sorumluluğu bulunan Karayolları, DSİ Müdürlükleri ve Çaycuma Belediyesi'ne soruşturma izni verilmemişti. Danıştay'ın bu kararı, köprü faciasını yaşayanların yakınlarını yaralamıştı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.