ÇATI ADAYI OLUR MU VEYA TUTAR MI?

Ak Parti Samsun dâhil birçok İlin Belediye Başkan adayını açıklamış durumda. Kalan altı veya yedi İlin İstanbul hariç adaylarını açıklayacağını sanmıyorum. Zira MHP ile yapılan ittifak gereği açıklanmayan İllerde Ak Parti aday çıkarmayacak. Kalan illerde durum ne olacak derseniz MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklamadan da anlaşılacağı üzere Ankara, İstanbul ve İzmir’de MHP aday çıkarmayacak. Diğer illerde durum ne olur derseniz onu da Tayyip Erdoğan’la Devlet Bahçeli’nin yapacağı görüşmeden sonra anlamış olacağız. MHP kalan İllerde pasif aday da çıkarabilir, hiç aday da çıkarmayabilir, onu önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz. Bu konuda yapılacak olan görüşmeler çok önemli, zira MHP’nin bazı illerde pasif aday çıkarması Ak Parti’nin işine yarayabilir. Zira siyasette iki artı iki dört etmiyor. Seçmen liderinin destek verdiği partiye destek olmak istemeyebilir, ille de kendi partime vereceğim veya asla Ak Parti’ye oy vermem diyenler çıkabilir. Ak Parti ve MHP kurmayları bu ayrıntıları en ince detaylarına varıncaya dek hesap edip ona göre karar vereceklerdir.

 

Cumhur ittifakı bu minvalde uğraş verirken Millet ittifakı ne yapar derseniz, o konuda da görüşmelerin devam ettiğini hep birlikte basından takip ediyoruz. Ankara ve İstanbul’da henüz bir sonuca ulaşmış değiller. Onların işi Cumhur ittifakından daha zor, zira ortada hiziplerin çok olduğu bir CHP ile henüz ayaklarının üzerinde durmaya çalışan İYİ parti ve oyu az ama özgül ağırlığı oyundan çok olan bir Saadet partisi var. Bu üç partinin ittifak etmesi çok da kolay olmayacak gibi, ama ittifak etmezlerse de şanslarının çok zayıf olduğunu biliyorlar. Tayyip Erdoğan MHP ile ittifak yapmaması halinde Ak Parti’nin pek çok Belediyeyi kaybedeceğini anladığından ittifak ettiği gibi Kılıçdaroğlu ve Akşener de bunun farkına varıp ‘ne pahasına olursa olsun ittifak yapmak zorundayız’ kanaatinde olacaklar mı?  Onu önümüzdeki günler gösterecek. Bu seçimin geçmiş yerel seçimlerden çok farklı olacağı kanaatindeyim. Zira Ak Parti’nin iktidarda olduğu on altı yıllık süre zarfında vatandaşın cebine dokunarak gireceği ilk seçim olacak. Ancak ortada muhalefet olmadığından karşı tarafında çok fazla bir şey yapabileceğini düşünmüyorum.

 

Şayet Millet ittifakı olur da Samsun’dan tek aday çıkartırlarsa ne olur derseniz; bu adayın kim olduğuna bağlı bir durum. Sadece adayın kim olduğuna bağlı durum demek de yetmez, ittifakın hangi partinin çatısı altında olacağı konusu da çok önemli. Zira Mehmet Çakar İYİ partiden ittifakın adayı olursa hem Ak Partililerin bir kısmından hem MHP’lilerin bir kısmından oy alma ihtimali var. CHP’den aday olursa o zaman sağ kesimden oy alması çok zor olur. Mehmet Çakar merhum Muzaffer Önder gibi her kesimden oy alabilecek bir isim ancak ortaya konacak bütçe de önemli tabiiki. Sadece bütçe mi önemli derseniz elbette ki değil. İlçe adayları da önemli tabiki. Özellikle ana arterde bulunan İlçelerin adayları çok önemli. İlkadım, Atakum, Canik ve Tekkeköy adayları da önem arz etmekte. İlçe adayları önemli ama merhum Muzaffer Önder ilk seçildiği seçimde CHP sadece Gazi Belediyesini almıştı, Metin Burma Atakum’u CHP’den mi yoksa SHP’den mi kazandı hatırlamıyorum.

 

Ak Parti’nin 24 Haziranda aldığı oy oranı yüzde elli dört, bu rakam çok ciddi bir rakam. CHP’nin oyu yüzde yirmi iki civarında, İYİ partinin oyu yüzde on, Saadet partisinin de yüzde bir seviyelerinde olduğunu düşündüğümüzde Millet ittifakının toplam oyu yüzde otuz iki civarına ancak ulaşıyor. Mehmet Çakar’ın kişisel oyları bu rakamı nereye çıkarır? Ona bakmak lazım, yüzde on beş civarında kişisel oyu olursa Ak Parti adayını zorlar, yok olmazsa işi zor. Bu arada atladığımız bir husus var; MHP ittifak gereği aday koymaz ise MHP tabanının tamamı Ak Parti’ye oy verir mi? Burası da çok önemli, yok pasif aday koyarsa Hüseyin Edis olur gibi geliyor. Zira Ferhat Günaydın olursa güçlü bir aday olur ve seçim çok zor geçer. Ferhat Günaydın 2014 seçimlerinde yüzde yirmi yedi oy almıştı. Şimdi bu rakam otuzları geçebilir, o nedenle ittifak gereği MHP’nin Ferhat hocayı koymama ihtimali yüksek bir ihtimaldir.

 

Peki, alt belediyelerden birini almadan çatı aday olarak sevilen bir isim Millet ittifakının adayı olursa ne olur derseniz, Vallahi ben çok seçim sandıklarında beklemiş birisi olarak bu milletin çok bilinçli oy kullandığını biliyorum. Hiç belli olmaz, Serbest Fırka’dan Belediye Reisi seçmiş Samsun halkının torunları aynı şeyi yapar mı yapmaz mı onu önümüzdeki süreç gösterecek. Seçilen kim olursa olsun şu bir gerçek ki bu şehirde kim seçilirse seçilsin iki belediyede seçilen Başkanın işi çok zor; bunlardan birisi Büyükşehir Belediyesi diğeri de Canik Belediyesi, bu iki Belediyenin borçlarını ödemek için Hazine’den destek almak zorunluluğu olduğunu hatırlatarak sözlerime son veriyorum. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR