Canik Atı'nın tanıtımına katkı

Canik Atı'nın tanıtımına katkı
İyi bir at binicisi olan ve zaman zaman geleneksel etkinliklerde at binerek kültür şenliklerini destekleyen Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Dereler Mahallesi'nde Canik Atı'na bindi. Atın Türk kültürünün önemli bir parçası olduğunu belirten Genç, Canik

Bir çok kültürel etkinliğin yaşamasına ve tanıtımına katkıda bulunan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, çevikliği ve kuvveti ile bilinen Canik Atı'nın da tanıtımına destek verdi. Dereler Mahallesi'nde Canik Atı'na binen Başkan Genç, iyi bir at binicisi olduğunu da gösterdi. Kültürel değerlerin yaşamasını amaçladıklarını belirten Başkan Genç, Canik Atı'nı Türkiye ve dünyada tanıtmak istediklerini söyledi.

 

KÜLTÜRÜN ÖNEMLİ PARÇASI

Kendisinin ata olan ilgisinin küçük yaşlardan itibaren olduğunu ifade eden başkan Genç, "At biliyorsunuz insanın en eski yardımcısıdır. Gerek ulaşım gerekse yük taşımacılığı konusunda at uzun yıllar insanın en önemli varlığı olmuştur ve Türk kültürünün önemli bir parçasıdır. Yine gerek ilçemizde gerekse şehrimizin ve ülkemizin çeşitli yerlerinde düzenlenen at yarışları da kültürümüzün bir parçası. Dolayısıyla ben de zaman zaman bu kültürel etkinliklerde at binerek, bu faaliyetlerin tanıtımına katkı sağlamayı amaçlıyorum" dedi.

 

CANİK ATI KORUNMALI

Canik Atı'nın önemli bir tür olduğuna işaret eden Başkan Genç, "Adını bizim bölgemizden alan Canik Atı var. Bu atlar Samsun ovalarında sürü olarak tabiatta serbest yetiştirilmektedir. Genellikle doğada sürü halinde dolaşmaktadırlar. Yürüyüşleri rahvan olduğundan eskiden İstanbul arabacıları bu asabi, çevik ve kuvvetli hayvanları tercih ederlerdi. Yükseklikleri 141-145 cm. civandadır. Samsun'un sahil kısımlarında, özellikle Terme civarında bolca bulunur. Özellikle bu atların soylarının ve genetiğinin korunması gerekiyor. Biz de bir nevi bu atların tanıtımı ve devamının korunması için zaman zaman bu tür faaliyetlerde bulunuyorum. Canik atlarının geliştirilip, yaygınlaşması için elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazırız" diye konuştu.

Onur Özsoy

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum