CANİK-2

Yılanlı derenin üzerine yapılan settin, ne amaçla yapıldığı sorulsa, yüzlerce geçerli neden sayabilir insanlar. Sel felaketinde önce öylesine gittiğim bölgede çektiğim resimler de, settin yukarısında bir taş ocağı olduğu, tek çıkış noktasınında  bu settin olduğu, normal şartlar altında böylesi sistemin su tahliye çıkışlarının olması gerektiğinin, bu tahliye çıkışlarının ise set duvarından 5-6 metre yukarda olduğu çok net görünmekte idi.
Seti aşan su,  tahliye kanallarına ulaşmadan  çöplerin oluşturduğu ikinci sette dolacağı ve burayı aştığında direk  yerleşim yerlerine ulaşacağı bir gerçektir.2012 yılı  Temmuz ayında yaşanan sel felaketinde, su ile birlikte gelen ağaç ve kayaların köprü girişini tıkadığını, tıkanan köprüden taşmaya başlayan suyun toplu konut alanına gelmesiyle felaketin oluştuğu görülmüştü.
Sel felaketinden sonra kavşak üzerinde yapılan çalışmayla bir miktar ırmağın üzeri ve kavşak alanının ortası açılırken, yarın aynı büyüklükte  gelecek olan suyun, yine köprüden dolayı girişin tıkanacağı ve suyun aynı bölgeden taşacağını görememek bir hatadır. Böylesi yaşanacak olan felaketten sonra oluşacak can kayıplarının deprem etkisi yaratacağını unutmamak gerekmektedir. Orada yapılan çalışmanın köprünün  yükseltilmesi şeklinde olması gerekirken , birkaç noktada kanalın üstünün  açılması felakete çıkartılmış davetiyedir. Dere yatağının genişletilmesi seçenekler arasında dururken, üzerinin kapanması ve köprünün yükseltilmemesi mühendislik dehası olabilir. Felaket sonrası yapılacak biz bu kadar metre küp yağmur düşecek diye tahmin etmişken ,çok fazla yağmurun düştüğü açıklaması insanlarla dalga geçmekten başka bir şeye yaramayacaktır.
Yılanlı dere üzerinde bulunan settin  ne amaçla orada olduğu taş ocağından anlaşılırken, şimdi kullanılmayan bu ocağın kapatılarak, settin önünün açılması, devamında ise eski çöp yığınının dere akışını engellemeyecek şekilde, arkasında su biriktirmeyecek düzenlemenin yapılması gerekmektedir. İklim değişikliği nedeniyle oluşacak yağışların, ne boyutta zararlar vereceği tahmin edilmeli ve mutlaka önlem alınmalıdır.
Canik belediyesi sınırları içerisinde bulunan sanayinin olduğu alandan kaldırılması ilçeye nefes aldıracaktır. Şuanda tüm belediyelerde başlayan kaldırım çalışmaları bir çok yerde abartılı görüntü oluşturmaktadır. Yapılan çalışmaların aceleciliği sorunlarıda beraberinde getirmektedir.  Atasam hastahanesinin olduğu bölgedeki yol yapım çalışmaları sonucunda dökülen asfalt, birkaç gün sonra yeni yapılan binanın  kanalizasyon yada doğal gaz çalışmaları sonucunda tekrar kazılarak yeni dökülen asfaltın bozulması çok ilginç bir olaydı. Belediye olarak bölgeye planlama yapılmış ve bunun sonucunda nerelerden kazı çalışmalarının yapılacağı bilinmesine karşın, asfalt dökülüp ertesi gün kazılması, olmaz bu kadar dedirttirmektedir.
Binalarla boğulan Canik'te ağaçlandırma çalışmalarının görüntü değişikliğine neden olacağı unutulmamalıdır.  Ordu yolunun sağ ve soluna daha büyük çınar ağaçlarının dikilmesi, yoldan geçmekte olan insanların gözüne hoş bir görüntü sağlayacak. Yine Medicana ve Atasam arasında kalan yolun sağ,sol ve ortasına dikilecek ağaçların ilerde yeşillikler içinden geçilen tünel izlenimi vermesi sağlanırsa Canik için olumlu olacaktır.
İlçemizde başarı üniversitesi, jimnastik yapılması için açılan bir salon, kapalı spor salonu ve kültür merkezinin etkinlikleri hoş , belediyede görev yapan ekibin çalışma ve uğraşıları takdire değerdir. Hiç sorunsuz bir belediye, yada belediyecilik hizmetinin verilmesi mümkün değildir.  Bölge halkı olarak yapmamız gereken, destek olup, fikirlerimizi rahatça söylememiz olacaktır. Sanırım bunun için başkanın oda kapısı yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR