CANİK-1

Bakımsız bir ormandan ,halkın içinde gezdiği, dinlendiği bir koruluk yapmanız mümkün mü ? İnandıktan sonra yapılmayacak hiçbir şey yoktur, yeter ki  insanlarda inanç ve azim olsun. Ormanı ıslah etmeden çalıların altlarına elimizdeki çiçekleri diktiğimizde, bu düzenlemenin hiçbir anlam içermeyeceğini düşünmemize bile gerek yoktur. Zamanla mutlaka her şey düzelecektir ,fakat Canik ilçesinin yerleşim yeri olarak durumu, boğucu bir görüntüye sahiptir.
Bir takım insanların, ilçe için verdikleri  mücadeleye karşın, eski yapılaşmaya dayalı yerleşim yerinden bir inci çıkarma beklentiside hayalden başka bir şey değildir. Eski belediye hizmet binası ,azot sosyal tesislerinin içinde çok basık dururken, şimdi ay yıldız görüntüsü ile belediye binasını yapıyorsunuz fakat binanız çevresi ile uyumlu değil, ya da çevre binalar  ay yıldız'a uygun olmadığı için bina ön plana çıkamazken, hiç  kimse farkında değil miydi , hizmet binasının önünden Samsun, şehir geçiş yolu yapılacağı ve  bu yolun yüksekliğinden dolayı belediyenin yapmış olacağı binayı tamamen hapsedeceği  düşünülemedi mi?  Çünkü bina  daha yeni  hizmet vermeye başladı iyol çalışması ise hala devam ediyor. Yol tamamlandıktan  sonra 100 metre ileriye bir levha konulacak.  Levhanın üzerine ''100 metre sonra 2 saniye ay yıldızlı binayı göreceksiniz ''yazısı mı yazılacak.
Bina değil de içindeki yönetim, azim ve planlama önemli mutlaka. Bu bina, daha yukarıda , bakıldığında tüm  Samsun'nun  göreceği,  Teknepınar bölgesinde bir yamaca yapılsaydı , çevresinde , yine binalar arasında  kaybolmuş Canik kültür merkezi ile Hasan Doğan spor salonu ile bir kompleks olarak düşünülseydi , gece ışıklandırılmış binanın kazanacağı  anlam daha farklı olacaktı.
Belediyenin yapmış olduğu hizmetlerde bir tanesi de Yeşilova'daki toplu konut çalışmasıydı. Bu alan bir nefes alma sahası olacak binalaşma açısından.  Toplu konutların ilk projelerinde ,şimdiki Metro alışveriş merkezinin olduğu yerde 5 blok planlanmış olarak görülürken alış veriş merkezinin buraya yapılmasıyla o alandaki bloklar diğer alana sıkıştırıldı. İkinci etap başlamadan balkondan yeşillikler görürken, şimdi balkon korkuluklarına tutulup dışarıya doğru eğildiğimizde iki bina  arasından Başarı üniversitesinin olduğu alanı görebiliyoruz. Gökyüzü hâlâ her yerden görülebiliyor.
Toplu konutlar yer sahiplerine, kat karşılığı verildiğinden, binaya borçlananlar için bir belirsizlik oluşmuş,  borçlu olan kişilerin sıkıntıları katlanarak  devam etmektedir.  32 bin lira borçlandığım daireye, sözleşmede belirtilen ''memur maaş zammı kadar zam yapılır ''maddesine göre üç yıldır düzenli ödememize karşın şu anki borç 40 bini geçmiş durumdadır. Emekli maaşına % 2 zam  geldiğinde 20 tl bir artış olduğundan, Toki'nin zammı yılda iki kez geldiğinden üç  binleri geçmektedir. Bu konu ilerde sorunlara neden olacak, borçlu olan kişilerin huzursuzlukları hat safhada olduğu için  çözülmesi gereken bu sorun için bilgilendirmenin yararlı olacağı kanaatindeyim. Yerlerini anlaşma ile teslim edenler ile, mahkeme kararı ile ücret karşılığı terk edenlerin arasındaki para tutarı hemen hemen üç katıdır.
Eski yerleşim yeri olduğu için yılanlı derenin iki yakasındaki yapılaşma ile Yavuz Selimdeki olumsuz koşulların düzeltilmesinin bölge nefes aldıracağı, mezbahane , hayvan pazarı ve derihanenin ortadan kalkması  bölgedeki olumsuz tabloyu çok değiştirmemesi ne karşın ırmak boyunun iki tarafındaki yapılaşmanın planlamaya ihtiyacı vardır. Yeşilova eskiden daha iyi idi söylemlerinin gerçeklik payı yoktur fakat o bölgede yaşanan sel felaketinin bir dahaki yaşanmayacağını öngörmek çok olumlu bir yaklaşım değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR