CAMİ – OKUL – KIŞLA

Dini değeri olan kurumlardır cami, oku ve kışlalar. Toplumun tamamının ilgilisi, ilişkisi ve bağlantısı vardır bu kurumlarla.

Medinede, İslam devleti süreci başlatıldığında, bu üç kurum öncelikli olarak hayata geçmiştir. Mescid-i Nebevi hem cami, hem okul, hem de kışla görevi görmüştür. Mescidde namaz kılınmış ve topluma  sohbetler yapılmış, öğrenciler burada okutulmuş ve ilim tahsili yapılmış, askeri kararlar burada alınmış ve savaş harekatları buradan başlatılmıştır.

Devletin toplumu ile, toplumun da devleti ile ilişkili, iç içe olduğu üç esas ve asli kurumdur cami, okul ve kışla. Toplum; camide, okulda ve kışlada eğitilir.

Cami, okul ve kışla; topluma ve değerlerine benzediği sürece, o toplumun geleceği güvende olur. Camiye, okula ve kışlaya sahip çıkan toplum; birlik, başarılı ve güçlü olur.

Cami; itikadi, ameli ve ahlaki değerlerin öğretildiği kurumsal merkezdir.

Okul; milli hassasiyetlerin, gelecekle ilgili programların, vatan ve devletle ilgili bilgilerin sunulduğu beşiklerdir.

Kışla; vatanın korunması, devletin bekası, düşmanların iflası, dostların ihdası için hizmet veren, adını Peygamberden alan “Muhammedi” bir kurumdur.

Milletine hizmet eden devletin, toplumu ile ilişki kuracağı temel kurumsal yapıları olan cami, okul ve kışla, o milletin değerleri ile şekillenmelidir.

Camiler, ehli sünnet anlayışının cemaate öğretildiği eğitim yuvaları haline gelmelidir. Dini anlamada ve yaşamada Peygamberi sünnet belirleyici olmalıdır. Farklı düzlemlerde bulunan cemaatlerin, toplumsal gerginliğe sebebiyet vermesinin önüne geçilmelidir.

Anayasal devlet kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı, personel ve kurumsal yapısıyla toplumun ihtiyacını karşılayacak güce ve fonksiyona sahiptir. Toplumun, bu kurumumuzun çatısı altında toplanması sağlanmalıdır.

Okullarda müfredat birliği vardır. Ancak eğiticilerin de, temel toplumsal değerler noktasında aynı hassasiyet sahibi olmalarına özen gösterilmelidir. Okullar; edebin, adabın, ilmin ve irfanın yuvası haline gelmelidir. Okullardan mezun olan her bir vatandaşın dini, devleti ve milleti ile sorunu olmamalı , aksine bu değerlere hizmet etmeyi hayat felsefesi olarak görebilmelidir.

Kışlalar; fiziki olarak en gözde mekanlardır. Ancak, Mehmetçik olarak isimlendirilen ordusunun da, bir tane fire vermeden, vatanını ve milletini koruma sevdasında olacak şekilde eğitilmesi sağlanmalıdır. Değerlerinden uzak bir ordu değil, değerleri için canını veren ordu mensupları kışlaları doldurmalıdır.

Kur’ani ve Peygamberi zihinlere sahip olan imam, öğretmen ve asker; vatanın, milletin ve devletin güvencesidir.  Cami, okul ve kışla; devlet ve milletimizin geleceğinin teminatıdır. Bu kurumlar ve mensupları milletin kendisidir. Kurum mensupları da milletin hizmetçisidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR